Totaal aantal pageviews

donderdag 9 mei 2013

nieuw stuk moestuin erbij!


Het had wat voeten in aarde maar eindelijk heb ik mijn 5 of eigenlijk 6 (er is een bed van een meter over) door San geploegde nieuwe moestuinbedden echt klaar. Het zijn kleine bedden, net aan 3 meter lang (bij 1.20) maar er kwam een complete wasteil aan stenen, puin en ijzer uit, alsof we daar nog niet genoeg van hebben! Ik heb om de nieuwe tuin weer een muurtje gelegd van oude stenen, er komt geen einde aan onze hoop met oude stenen terwijl de hele tuin al vol muurtjes ligt haha, nouja het ziet er in elk geval gezellig uit. In het 6e bed, dat over is heb ik 2 meloenplantjes neergezet, die mogen over de rand heengaan en het gras in of het hek naar de buren in. Ik heb een klein stukje van het bed vrij gehouden om wat vaste kruiden in te stoppen: hysop voor de bijen en wat alsem en dragon. Ik heb ze dit jaar gezaaid dus het zal nog niet zo veel zijn, volgend jaar krijgen ze dan het hele bed.

Ik merk dat er erg veel beestjes in de tuin zijn, allereerst, ondanks de noeste ijver van Liesje de boskat die al heel wat mollen heeft gevangen, vind ik elke dag 3 hopen in mijn kruidentuintje met koriander en peterselie. Verder heb ik in totaal al 6 coloradokevers van mijn aubergine geplukt, en wie beweert dat de kevers zelf geen schade aanrichten heeft het echt mis, ze knagen alle bladeren aan stukken, hele happen eruit, ik heb het ze zelf ZIEN doen. Gelukkig geen eitjes of larfjes nog, ik controleer meerdere keren per dag. Ook worden mijn bonen aangevreten, vooral mijn spekbonen maar ook mijn borlotto-bonen, hier vermoed ik slakken dus ik heb oude dakpannen (ook in overvloed hier) neergelegd en ik ga zo even kijken of er wat onder zit, deze gaan dan als ontbijt naar de kuikens.


Mijn sla en andijvie staan er goed bij, raar genoeg geen beestjes maar mijn kolen (spruitkool, palmkool, broccoli) in de koude bak zijn ook al half opgeknaagd. Wat hier nou weer de boosdoener is? Ook 1 van mijn 3 eeuwig moes naast de koude bak is al aangevreten.


Ik ben mij nooit bewust geweest van beestjes, voorheen zette ik in april altijd mijn planten in de tuin hier en dan in de zomer zag ik wel wat er nog van leefde, bonen en kolen heb ik nooit gekweekt, alleen tomaten, courgettes, peper, paprika en pompoen, en deze deden het allemaal prima.


Nevermind, ik gun ieder wezen zijn ontbijtje maar ik hoop dat ze voor mij ook wat overlaten, en nu even zien of ik al slakken heb gevangen! het is 6 uur dus de kipjes mogen los en ik gun hen ook een lekker ontbijtje.. btw, ik weet niet wat er met mijn opmaak aan de hand is maar dat zoek ik later wel uit, tot nog toe kom ik er niet achter, vandaar dat deze tekst anders is.. 

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te volgen, respect :) zit zelf nog in thailnd (met mieren onder mn A en mn Z inmiddels) straks paar maandjes terug en daarna semi definitief hopelijk. F*ck NL. Groetjes, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh heerlijk dat je daar weer bent! Ja ook leuk, mieren! Die eten hier van de kaas maar niet van ons gelukkig.. Hoop dat het lukt met je overstap, wij zijn er blij mee in elk geval hier :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zie hier regelmaitig kruimels van mn bord lopen.. zijn t van die ienie minie miertjes die je niet ziet in half donker ;) je schrijft leuk ik volg :) x

    BeantwoordenVerwijderen