Totaal aantal pageviews

dinsdag 14 mei 2013

brood bakken in leemoven

Nou we zijn er uit hoor.

Na behoorlijk wat verschillende recepten en afbak-manieren te hebben geprobeerd hebben we nu de beste gevonden:  brood zonder kneden.

Het gaat als volgt:

Je neemt 1 kilo (volkoren-) meel, 800 ml water, 10 gram verse gist en 10 gram zout.

Meng meel en zout in een kom, wij nemen een emmer want we maken meteen een dubbele hoeveelheid.

Start de gist met een gedeelte van het water (lauw gemaakt) en een lepeltje suiker in een klein bakje en doe dit zodra er wat schuim op komt samen met de rest van het water ook in de kom.

Meng alles door elkaar tot het een plakkerig deeg is, je hoeft niet echt  te kneden alleen goed doormengen. Het MOET plakkerig blijven, dus geen extra meel toevoegen.

Doe de kom in een plastic zak en zet hem weg tot de volgende dag, wij laten hem tussen de 12 en 18 uur staan op kamertemperatuur.

De volgende dag is het deeg verdubbeld in volume, je legt het op een met bloem bestoven plank en deelt het in 2 of meer stukken die je enkele keren dubbel vouwt om de lucht er uit te drukken en dan stop je ze in de vorm. Zet de vormen weer weg onder plastic gedurende een uur of 3.

Tijdens de laatste anderhalf uur moet de oven gestookt worden, wij vullen hem 2x met takken en resthout en  een kwartier voor het bakken worden alle kooltjes over de gehele ovenvloer verspreid, helemaal uit elkaar geveegd dus, zo wordt de vloer overal even warm. De schoorsteen wordt afgesloten met een tegel.
Vlak voor het bakken moet je snel alle kooltjes uit de oven vegen,  de bovenkant van de broden-to-be inknippen met een schaar en een beetje natmaken,  dan  de broden  in de oven zetten met een bakje water ernaast, deur dicht en 40 minuten wachten. Je moet tussendoor wel even kijken natuurlijk of het wel goed gaat.

Dit brood is ontzettend lekker, blijft enkele dagen vers, kost buiten de wachttijd maar 5 minuten werk EN je hebt maar een kwart van de normale hoeveelheid gist nodig.
Ook is het fijn dat je je niet suf hoeft te kneden.

Voorheen gingen we met stoken en bakken telkens meten hoe hoog de temperatuur van de oven was, dit werkte helemaal niet goed, als de oven op temperatuur was (een graad of 230) dan stopten we het brood erin en bleek 40 minuten niet genoeg om het brood te bakken, de temperatuur zakt namelijk in de oven. (bij ons zelfs iets te snel  omdat we nog geen goed sluitende deur hebben)

Gewoon anderhalf uur stoken, brood erin, deur dicht,  klaar, werkt vele malen beter.

Per slot van rekening bakt zo ongeveer de halve wereldbevolking  in klei en leemovens zijn brood en al die mensen hebben ook geen oventhermometertje :-)En na het brood gebruiken we de warmte om dingen te drogen, hier de salie:
2 opmerkingen:

 1. Hallo Piroska,

  Ik zo ook graag een leemoven bouen, heb jij daar toevallig een plan van? Dus niet een kant en klaar bouwpakket.

  Alice

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Alice,

   Ik kan je wel een beschrijving sturen, dan moet je even je mailadres sturen naar polany3@gmail.com

   Verwijderen