Totaal aantal pageviews

donderdag 23 mei 2013

Boskip en meer

We hebben een paar drukke dagen achter de rug, Sander moest met Pinksteren werken, een boerderijtje opknappen in een ander dorp, en gisteren zijn we de hele dag een tuin nabij Balaton gaan onderhouden. Zwaar werk, er was nogal wat achterstallig maaiwerk, het gras en de brandnetels kwamen tot onze navel! Het was gelukkig niet zo heet, een graad of 20 dus daar waren we blij mee.

We kregen nog  wat hulp van de overbuurman, een tandeloze Hongaar die vooral alleen maar lachte en van alles mompelde maar hij kon goed met de zeis overweg dus na een hele dag werken zag het er toch nog aardig uit.

De tuin is op ongeveer 60 km bij ons vandaan dwz over de verharde weg, er is ook een weggetje binnendoor dan is het maar 20km dus we konden het niet laten om deze op de terugweg te proberen, dat scheelt een boel diesel natuurlijk.  Onze Garmin werkte zowaar ook mee en stuurde ons prachtig door de velden (met onze bedrijfsbus dus, geen four-weel-drive) het was een prachtige rit tot we bij een meer uitkwamen. Geen probleem zei de Garmin, gewoon oversteken!  Uh ja, die dacht zeker dat we met een amfibie-voertuig reden, rechtsomkeert dus, er was gelukkig een open plek dus dat lukte..  Garmin werd hierna helemaal gek, die bleef maar terug willen naar het meer "maak een u-bocht"  "probeer om te keren", al hadden we het gewild dan was het niet gelukt met onze bus op een zandweggetje.   Uiteindelijk moesten we nog een stroompje oversteken dat OVER een bruggetje stroomde ipv eronderdoor, maar met een aanloop lukte het Sander om hier doorheen te ploeteren. Vervolgens nog honderden meters traktorspoor van een halve meter diep volgen , de buik van de bus sleepte over de grond... pfoeh en toen waren we in Polány!

Een leuke binnendoor-weg, maar het duurde net zo lang als de buitenom-weg, dus eerst een 4x4 kopen voordat we dit vaker gaan doen :-)

We overwegen dat laatste serieus, ook in de winter als er sneeuw ligt komen we met de bus niet ver, vorig jaar toen de Hongaren lekker over de besneeuwde weg hier in het dorp raceden met hun gammele autootjes gleed onze 1600 kilo wegende bus al bij het eerste de beste glooinkje half van de weg af, uiteindelijk deden we er met sneeuwkettingen 50 minuten over om de 4 km af te leggen naar de grote weg.  Stel dat er iets gebeurd en we MOETEN het dorp verlaten, dan komen we met de bus nergens.
Verder kunnen we dan dus via de vele binnendoor-weggetjes overal 3x zo snel komen, dat scheelt enorm veel diesel, wat de bus slurpt als een hongerige reus.  Ons spaargeld om het eerste jaar door te komen voor het geval we zo snel geen werk zouden vinden volstaat en uit de afgelopen 5 weken is gebleken dat het werk ONS wel vindt!  Toch bizar!  Sander had in Nederland nauwelijks werk vanwege de vele Polen en Hongaren die in de bouwsector (veelal uitgebuit tegen een hongerloontje) het meeste werk "inpikten"  en hier in Hongarije "pikken" wij het werk van de Hongaren!   vreemde wereld...   afijn, we denken nog even na over de 4x4, voorlopig gaat et nog net aan zonder en we willen alleen dingen kopen die hoogst-noodzakelijk zijn.

Onderweg naar de tuin-klus zag ik een boom met een enorme zwavelzwam erop, we stopten en zagen dat hij iets te hoog groeide maar bij nadere inspectie bleek er heel laag nog een enorm exemplaar te hangen. De zwavelzwam, ook wel boskip genoemd is een vele kiloos wegende paddenstoel die gebruikt kan worden in gerechten in plaats van kip, vandaar de naam boskip. We plukten een kilo of 3, nuja plukten... met een giga-broodmes sneden we het af, en s ávonds hebben we hem in blokjes gesneden met knoflook in olie aangebakken in de wok (buiten uiteraard) en in porties ingevroren. Een klein restje hebben we gegaard met rode wijn en door de pasta gedaan, heerlijk!  De eerste paddenstoel dit jaar, ik hoop dat er nog veel meer volgt.

De limonades zijn goed gelukt, het heeft mij een halve dag gekost om alle flessen uit te koken en de siroop te verwarmen met de suiker, maar er is nu weer genoeg voor komend jaar.
De acacia-siroop is ook goed te drinken, niet erg specifiek van smaak zoals de vlier maar wel lekker.

Hier dan dus het recept:

1 litermaatbeker vol met acacia-bloempjes, zonder groene steeltjes dus je bent wel even zoet met plukken. Ik had er nog een flinke hand honds-roosbloempjes bij gedaan, ook zonder groen.

Dit samen met een liter water in een pan, bak of emmer doen , 4 sinaasappels met schil in schijfjes toevoegen en 2 theelepels citroenzuur. Dit 72 uur laten staan, de boel zeven en opkoken met eenzelfde hoeveelheid suiker. Heet in flessen gieten, klaar!

dan wat fotoos:

De "boskip" , stukje moestuin, aardappelteelt in jute-zakken en de limonadesiroop.  Sommige fotoos zijn groot en anderen klein, ik kan daar niets aan doen, heb ze van hetzelfde formaat ge-upload, dat kostte 2.5 uur, dus ik ga er maar niets aan veranderen meer..


3 opmerkingen:

 1. Wat zijn die grote foto's prachtig zeg.
  Veel succes met het werk.
  Groetjes,

  Conny.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal super weer. Mooi verhaal met goeie foto's.
  Lekkere dingen allemaal.
  Ik stond net ook te seizen, toevallig. Voor het eerst goed, want ik heb de zeis gehaard, op aanraden van mijn oude boeren buurman. Dat scheelt enorm.
  Hier dikke graspollen. Taai.
  Hard werkt hoor, respect!

  Hee, als je tussendoor gaat met een 4x4, dan moet hij harder werken (je auto) en verbruikt dan meer brandstof.
  Dat moet je even uitrekenen. Neem geen Land Rover, zoals mij, want dat kost klauwen met geld aan onderhoud.
  Een iets moderner merk, rijdt lekkerder, zuiniger, minder onderhoud, makkelijker onderdelen te verkrijgen, luxer, ongeveer even duur in aanschaf (denk ik).
  Kan je daar geen bedrijfskenteken nemen? Of een groter model op camper-kenteken. Dat is hier een kwart van de wegenbelasting. Maar dan zit je weer met een groter voertuig.
  Mijn Laro b.v. kan je niet ombouwen naar camper, dan moet je dat ambulance model nemen. Breder, hoger, langer.

  Leuke weggetjes hee! Spannend hoor, met je gewone bus erdoor.
  Terrein truuk: altijd eerst voelen hoe diep iets is.
  Zelfs ik kwam vast te zitten in een simpel spoor, omdat er stiekum vrachtwagen vol bomen hadden gereden, toen ik even niet keek. :D
  Als het kan, prijstechnisch, neem dan een snorkel, Dan kan je lekker door riviertjes waden. Niet je motor laten afslaan, want dan komt het water de uitlaat binnen. :p

  Succes en knuffel.

  Groeten aan iedereen,
  p8  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat haarden van de zeis dat is wel een goeie tip!

   Nah we denken aan een Suzuki of een Mitsubishi die rijden hier vrij veel en zijn 2e hands dus goed te krijgen, ook de onderdelen.

   Dat peilen hoe diep hebben we in Afrika wel geleerd! Pff wat een boel blubber en modder ligt daar in het regenseizoen, toch bleek er af en toe een mega-kei onder in de plas te liggen, ook niet lekker voor de auto als je erdoorheen scheurt..

   We zijn er nog niet uit hoe het belastingtechnisch moet, hier in Hongarije is de wegenbelasting aanzienlijk lager dan in Nederland, maar de auto's zijn weer wat duurder. We hebben al een bedrijfsauto en we weten niet of we er nog zomaar 1 op dat bedrijf kunnen aanschaffen (is een eenmanszaak, mag je dan 2 autoos hebben in je eentje?) Al met al zoeken we het nog even uit... knufs terug ook voor mevrouw!

   Verwijderen