Totaal aantal pageviews

woensdag 26 juni 2013

foto-update, de tuin en de oogst

Het was een hete en drukke week, vandaar dat ik er niet aan toe gekomen ben om te schrijven. Er waren vrienden uit Nederland in het dorp en de dochter van 11 kwam vrijwel dagelijks lekker in mijn zwembadje hangen en meer dan dat hebben we eigenlijk niet gedaan :-)

 Onze kersenboom geef dit jaar verschrikkelijk veel kersen (morellen, zure) zoveel dat de takken op de grond hangen en ik bang ben dat ze afbreken. Ik ben dus aan het plukken geslagen en had het plan opgevat er lekker compote en jam van te maken. Maar een vriend uit Hongarije verklaarde mij voor gek, deze kers schijnt toch echt 1 van de lekkerste palinka op te brengen, dus ik ben gezwicht, geen jam en compote maar palinka!  Dit betekent wel dat ik mij suf moet plukken 10 kilo morellen geeft 1 liter palinka en om nou te gaan stoken voor 1 litertje is natuurlijk ook de moeite niet. Ik streef er naar om 10 liter palinka te kunnen stoken dus dat wordt 100 kilo kersen plukken..ai. ik zit nu op 8 kilo, nog 92 te gaan!
De kersen vries ik tijdelijk in want ik kan dit plukken niet op  1 dag doen, er liggen nu dus allemaal zakjes van 1 kilo in de vriezer tot ik mijn 100 kilo bij elkaar heb, dan gaan ze het vat in. Ben benieuwd hoever ik kom :-)De moestuin, of een stukje ervan. Ik heb er 2 aangelegd met bedden en verder een aardappelveldje en een pompoen/courgetteveldje. Dan nog achter op het land een piepklein maisveldje en bij het huis een kruidentuin.

Hier zie je links de uien, daarnaast wortels, dan een rij bietjes en snijbiet. Het volgende bed is ijsbergsla, rode pluksla, rucola (uitgelopen, ik ga het zaad winnen) andijvie,  dille  en radijs. Het dan volgende bed is van de kolen, daar staat koolraap, rode kool, witte kool en spruitkool.  Dan bij de palen het peulvruchtenbed met sugarsnaps, Franse haricots, spekbonen en een Italiaanse droogboon die ik kweek voor een wedstrijd> wie in oktober de hoogste opbrengst per plant heeft is winnaar :-)  Onder de bonenstaken heb ik in de schaduw wat bosaardbeitjes gezet, mooi opgegraven in het bos.


Bloeiende aubergine, onder de modder van de regen van afgelopen dagen.

 Stukje kersenboomkleine zoete tv-paprika, maar bij gebrek aan tv eet ik hem als pc-paprika, achter de computer dus.


Meer pc-paprika's in de maakDe sugarsnap, peul moet nog even opbollen maar ik ben vaak te ongeduldig en pluk hem dan in platte versie..

Spruitkool gaat goed, heeft wat last van witte vlieg en andere beestjes maar dat is in de hele tuin zo. De sterksten blijven toch wel staan.


Palmkool, een soort Toscaanse boerenkool, je plukt telkens de onderste bladen af waardoor je op een gegeven moment een kale steel hebt met bovenaan bladeren, als een palmboom dus.
Op de achtergrond broccoli, maar die doet het hier niet zo goed.


Andijviebed in moestuin2. Krul en gewone. Een gedeelte is om vers te gebruiken en de rest gaat de vriezer in. Afgelopen week heb ik nieuwe gezaaid om over 2 maanden weer lekker vers te kunnen eten.


Voor winter rammenas en achter bietjes


een propje tomatenplanten


knolselderij/selderieknolRij zonnebloemen als kippenvoer voor de winter, links ervan wat wortelen, op de achtergrond de fietswiel-bonenstaken van moestuin1


Links bij de zwarte bakken moestuin 1, rechts moestuin 2, nu sta ben ik in de buurt van het aardappelveldje


regen dus weer slakken, hier op de piepjonge rabarber. Ik mag er nog niet van eten dit jaar, dat kan pas vanaf jaar 2 en zij wel!  grr


links aardappelveldje, rechts pompoen, links achter courgettes. Klein appelboompje en voor in autoband magnolia. Rechts kippenhuis en ren, links huisjes van buuv Ilona.


pompoenenkroes


pompoen, met een week of anders 2 oogstbaar, BELACHELIJK vroeg. Zou het dan toch komen door mijn kosmos-tuinieren?  (hierover later meer)


ronde courgette, heel erg lekker


gewone courgette. Ik oogst nu om de dag een stuk of 6 courgettes, kleine programmeerfout bij de opzet van de tuin :-)   Ik geef er nu veel weg, snij ze in stukken, blancheer ze en stop ze in de vriezer voor de winter of ik maak er koekjes van:

courgette raspen, een paar eieren erdoor, bloem erdoor, ui en knoflook, paprikapoeder, kaas en peper en zout. Een mooi deegje maken en bakken in olie in de pan. Deze koekjes zijn ook goed in te vriezen en erg lekker. Elke variatie is mogelijk natuurlijk. Volgende keer doe ik er nog lekker salie door.

Mooie sprinkhaan aan een pompoenbladDe kruidentuin met links bieslook, oregano/marjolein en tijm, in de potten bieslook en munt, rechts komkommerkruid (met de blauwe bloempjes) koriander, het hoge groen in bloei en peterselie, het lage groen. Verder staat er nog lavas/maggie maar die is nog niet zo hoog.  Het is een beetje rommelig omdat ik de (buiten-) keuken nog niet opgeruimd had, vandaar de afwas en in de emmer zit de slakkenvangst.  Ohja in het zinken bad zit rucola, snijbiet en rode pluksla


links de witte druiven met eronder munt en citroenmelisse, rechts de blauwe druiven. Deze week moeten ze weer een beetje bijgesnoeid. Onder de overkapte stoep hangt de knoflook te drogen. Deze update heeft precies 4,5 uur geduurd met het internet van hier. Ik had nog enkele fotoos maar die wilden niet meer. Volgende keer weer een tekstje zonder fotoos. En nu kersen plukken! 7 opmerkingen:

 1. En hoeveel liter palinka wordt t nou, of alleen wijn? Moet ik wel ff weten voor ik langs kom natuurlijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraagje trouwens, ik heb heel veel smeerwortel in mijn schaduwbalkontuintje, bijen & hommels vinden het prachtig maar wil ze toch een beetje uitdunnen, kan ik daar iets mee doen? Ze schijnen geneeskrachtig te zijn maar hoe? x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is 50 liter wijn geworden :-) Hij staat nog een paar maanden en is hij te zuur (ik had geen zuurmeter nog en morellen zijn erg zuur) dan wordt het alsnog Palinka.

   Over de smeerwortel: je kan er 3 leuke dingen meedoen.

   Het blad, vooral de binnenste jonge, kan je plukken en smoren met knoflook en lekker eten. Lekker als je er ook pinda;s meebakt en tofu..

   Je kan de plant plukken of alleen de oude bladeren die overblijven na eten van de jonge, en die in een emmer doen, onder water zetten en dan een paar weken laten staan (stinkt, afsluiten met een doek ofzo) Dit brouwsel in een fles of bidon bewaren en dan af en toe verdund met wat water aan je planten geven, is mega-mest!

   Je kan van de hele plant een creme maken of alleen van de wortel, nog beter.. als je het recept wil kan ik het wel ff op fb doormailen..

   Verwijderen