Totaal aantal pageviews

maandag 15 augustus 2016

Boontjes, tomaten en bonen en tomaatjes.

Het is om de dag raak hier, de ene dag een pond tot een kilo boontjes
( sperzieboontjes geel en groen, spekbonen en gele snijbonen en hier en daar wat kousenband) en de andere dag tussen de 4 en de 8 kilo tomaten. Ik kan ze beiden niet meer zien inmiddels, maarja wat moet dat moet dus de ene dag de boontjes blancheren, vacumeren en de vriezer in en de andere dag de tomaten snijden, uien en knoflook en kruiden erbij en koken tot een pastasaus. Even de staafmixer erdoor en heet in potten voor de winter en het voorjaar. Zo staan er inmiddels al 68 potten klaar als basis voor soep, saus, pasta, lasagne, pizzasaus etc. Ik vermoed dat er nog zeker 68 zullen volgen dus ik weet wat ik deze winter eet :-)

 Ondertussen gaan de paprika's ook geweldig, 2x per week een vergiet vol mooie rode kapia;s. Ik snijd ze in repen, leg ze op een bakplaat en overgiet ze met een olie waar ik knoflook, oregano, tijm en rozemarijn in heb geweekt, alles uit eigen tuin uiteraard. Dan gaat de bakplaat in de oven of op een houtvuurtje en als de paprika gaar is in zakken gevacumeerd de vriezer in.
Inmiddels puilt de vriezer al bijna uit, ik hoop dat er een lange strenge winter komt want er komt nog een lading prei aan, Toscaanse boerenkool, savooiekool, snijbiet en andijvie.

 De aardappels staan nog steeds op het land, ze hebben er nog nooit zo lang gestaan, meestal oogst ik wel ergens eind juli maar ze zijn nog niet aan het verdorren en bij stiekem wat opgraven blijkt dat ze ook nog niet heel groot zijn dus ik laat ze nog maar een tijdje staan. Helaas is het dit jaar werkelijk een plaag van coloradokevers, ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt er valt niet tegenop te rapen. Vooral die vieze rood met zwarte larfjes zijn te smerig voor woorden en vreten al het blad op. Ik ben er elke dag zeker een uur zoet mee. Ik pluk ze met het blad waar ze opzitten en vermorzel ze onder mijn teenslippers, ik ben al een ervaren moordenaar geworden.

 Er is gelukkig veel hulp hier en er komt nog meer hulp, 3 weken in september en 2 weken in oktober dus er kan flink aangepakt worden: het bouwen van een kas van oude ramen, noten verzamelen en tot olie draaien, aardappels oogsten, sorteren en verwerken tot friet en aardappelkroketjes, een nieuw aardbeienbed aanleggen met alle stekken van dit jaar, escargots verzamelen en prepareren, klaarmaken en invriezen, paddenstoelen zoeken, drogen en invriezen. (ik vries die altijd in tegen de beestjes, na een aantal dagen mogen ze de vriezer weer uit en in potten) de moestuin winterklaar maken etc etc. Ik verheug mij bijna op de winter dat het eventjes rustig is qua werkzaamheden hier. :-)

 Tussendoor broed ik zoveel mogelijk kuikens uit in de broedmachine om volgend jaar een grote nieuwe verse toom te hebben, de huidige kippen leggen niet zoveel meer en er is meer vraag naar eieren dan de kippen leggen. Momenteel zijn er al 12 nieuwe kipjes en dat mag nog best verdriedubbelen, het enige nadeel is dat je hier werkelijk van de ochtend tot de avond in het gepiep en gekrijs van de kuikens zit.

Het weer is geniaal, geweldig voor de moestuin. Het is nauwelijks echt boven de 30 graden geweest en bij regelmaat, juist als de tuin het nodig heeft, valt er een bui en hoef ik dus niet te sproeien. Na de bui is het esgargots vangen op het landweggetje en na 5 dagen spoelen en wassen en verzorgen gaan die in porties de vriezer in, heerlijk met kruidenboter!


Oogst van 1 dag.
En nog meer...
Saus maken.
Zongedroogde tomaatjes.
Rodekooloogst.
Nog meer oogst.
Nee dit is geen kaas! Tussen de bedrijven wordt er ook nog wasmiddel, allesreiniger en vloeibare handzeep gemaakt. Hier ( zelfgemaakte) zeep geraspt in de pan. Daar gaat 5 liter water bij en dat wordt verhit en geroerd tot de zeep opgelost is. Daarna gaat er nog 100 gram soda bij die ook op moet lossen en mag de boel weer afkoelen.
Alles overgieten in oude wasmiddelverpakkingen en klaar voor een paar maanden! Het zelfde goedje is te gebruiken als allesreiniger en voor vloeibare handzeep gaat er een scheut ( ook zelfgemaakte) glycerol bij en in een oude handzeeppomp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten