Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 augustus 2015

Ik leef nog!

De tijd tussen mijn blogjes in wordt steeds langer merk ik.  Het is niet dat er niks te vertellen is, nee, ik vermaak mij prima en er gebeurt juist heel veel!.   
Inmiddels is het al volop zomer, en niet zomaar zomer, het is de ene hittegolf na de ander, hoewel dat hier in Hongarije denk ik niet zo heet, ze zullen andere criteria hebben. In elk geval is het alweer anderhalve maand  boven de 30 graden en dan vaak ook boven de 35, tot de 40 aan toe.

Ik ben blij dat het niet zo nat is als vorig jaar met al die schimmels en rottende tomaten en aardappels, maar dit is ook best een beetje afzien :-) Omdat de luchtvochtigheid momenteel vrij hoog is ( het heeft 5 dagen geregend laatst) is het werkelijk peentjes zweten zodra je beweegt.  Als je zit denk je, ach het is nog wel te doen en dan loop je naar de wc, worstel je even met het slot van de deur en hop, het zweet breekt je alweer uit en je kan beter maar weer gaan zitten.   Op deze manier gaat alles niet echt razendsnel, zeg maar eerder, ontiegelijk langzaam. Maarja, dat geeft natuurlijk ook weer helemaal niet want er HOEFT ook niet echt wat, ja er zijn een boel dingen die klaar moeten zijn voor de winter maar dat is het nog lang niet, dus ik laat mij niet gek maken door het feit dat er haast niks gebeurt.

Het scheelt ook dat ik eind juni hulp gekregen heb van iemand die 3 weken kwam helpen. Ik had een oproepje op facebook geplaatst omdat alles hier door de lange afwezigheid van Sander en de baldadige 2 pups nogal achter liep. Ik kreeg vrij snel een reactie van Kim, ze zou meteen komen en had lang de tijd. We hebben bergen verzet, elke dag heel veel gedaan:  moestuin, kersen plukken, wijn maken, palinka stoken, terras bouwen, tuin gezellig maken, jam maken, likeur maken etc etc, allemaal dingen die met zijn 2 of 3 zoveel leuker zijn en sneller gaan dan in je eentje.  Toen ze na 3 weken weg ging was de hele achterstand ingehaald!  En we hebben ook nog een enorm gezellige tijd gehad.

Het nieuwe huisje schiet nog steeds niet op, Laszlo de werkman moet nog tot eind augustus voor de gemeente werken en kan alleen in het weekend af en toe komen stucen en smeren in de slaapkamer, hij is er al met al al vanaf maart mee bezig met die paar uurtjes per week, maar alsnog lijkt het erop dat het deze maand dan eindelijk afkomt. Gelukkig kan hij de maand september helemaal besteden om het huisje op te knappen, dus de keuken te maken, stallen opknappen en misschien zelfs de badkamermuren afsmeren. Achja, als het maar voor de winter af is!  :-)

Ikzelf ben voornamelijk in de tuin bezig, de moestuin boven is redelijk gevuld, de eerste tomaten die vroeggezaaid waren zijn vrijwel allemaal al geoogst en verwerkt tot saus en ingemaakt. De later gezaaide  tomatenplanten beginnen nu tomaten te maken, enorme joekels, het is alleen nog wachten op het kleurtje dat erop moet komen. Ook de aubergines gaan geweldig met dit mooie weer, ik heb een plant staan die niet eens zo groot is maar er hangen toch 5 joekels aan, heerlijk!  
Op het achterlandje boven zijn vele hekken geplaatst, allereerst om het hele land heen zodat de honden alles kunnen bewaken zonder weg te lopen, verder om de moestuin heen om te voorkomen dat de honden daar poepen en de boel platwalsen, dan was er al een hek om de varkenswei en komt er nog een hek achter de patio als uitloop voor de kippen, het lijkt een waar labyrint! Ik ben zelf wel  blij met zoveel hekwerk, een wand kan gebruikt om bonen en komkommers en indianenaardappel te laten groeien, langs 1 hek zet ik een enorme rij bessenstuiken. Dan is er nog een stuk waar ik druiven in ga laten groeien want het hele landje bleek bezaaid te zijn met druivenstokken.   Het ziet er nu allemaal wat kaal en "kamp"-achtig uit maar als al die begroeiing er is moet het erg mooi zijn.

We hadden nog een tegenvaller half juli, de buurman van het lege huis naast ons beneden is al wekenlang alle bomen aan het kappen om het hout te verkopen, elk weekend dat rotgeluid van de motorzaag de hele dag en na elk weekend de tuin weer wat kaler, heel naar. Op een  ochtend horen Kim en ik beneden alweer het geluid van de zaag en daarna een hard gekraak en daarna.... weer een hard gekraak. Ik dacht nog, jee dat klopt niet helemaal, na het gekraak moet je geruis en een boem horen maar dat kwam niet echt.   We gingen verder koffie drinken.  Niet lang daarna kwam Sander boven, of ik even met mijn camera naar beneden wilde komen, de buurman had een megagrote populier op onze mooiste en duurste caravans geparkeerd! compleet onbruikbaar  uiteraard. Het niet-leukste was ook nog dat de buurman niet verzekerd was, dus onze schade van rond de 1200 eu zouden we niet krijgen aangezien  hij ook geen geld heeft.  Leuke strop!

Al met al  bleek gelukkig zijn broer wel verzekerd en die is ook eigenaar van het huis en de boom dus ook en vandaag is uiteindelijk de verzekering langsgeweest. Ze verklaarden de caravan inderdaad tot vernietigd en onbruikbaar en het is nu afwachten of en hoeveel ze willen gaan vergoeden.
Helaas kunnen er dus geen gasten meer in de caravan logeren maar we gaan hem helemaal leeg halen en het dak een beetje lekvrij maken en dan wordt het het nieuwe nachtverblijf voor de 5 nieuwe loopeenden, die kunnen tenminste nog rechtop staan onder het gedeukte dak :-))

Alle dieren gaan lekker, de pups zijn alletwee al heel groot aan het worden  het lompe gaat er een beetje vanaf al wil Iggy nog wel af en toe wat puppyknaaggedrag vertonen  en wat rondslingerende afwasborstels of de wc-borstel aan stukjes knagen. 
De broedende kippen uit mijn vorige blog hebben het helaas op 2 na niet overleefd. Er is een bunzing in het hok geweest, die is onder de dakpannen door naar binnen gekropen en heeft de haan meegenomen, 2 kippen onthoofd en alle 3 nesten met eieren leeggeroofd. Het was best een drama en ook niet makkelijk dat ik er alleen voor stond op dat moment, het zag er ook niet smakelijk uit allemaal. De enige 2 kippen die over waren heb ik mee naar boven genomen en bij de legkippen in het hok gedaan tot Sander weer terug zou zijn uit Nederland en Jeti en Mudi weer beneden om het land te bewaken.
Inmiddels hebben we een nieuwe haan uit Nederland laten komen ( eigenlijk uit Engeland maar wij hebben hem in Zaandam gehaald bij dezelfde fokker als ons originele toompje) En 1 hen heeft vorige week 5 kuikens uitgebroed, dus de toom groeit gelukkig weer.

De gisteren gehaalde Indische loopeenden zitten nog even tijdelijk bij de kippen in de ren tot ze komen als we ze roepen en tot ze een beetje gewend zijn, daarna verhuizen ze naar de ruiine van de caravan en mogen ze overdag slakken gaan vangen, ik hoop dat ze hard hun best gaan doen want de slakken eten sneller dan ik kan oogsten en heel erg veel ook helaas.


Dan de fotoos:Buitenkant en binnenkant caravan.


Blije varkens, ik had ze nog niet genoemd, maar ze rennen met regelmaat achter elkaar aan in de ren, zoals hier te zien. Met het hete weer maak ik elke avond een modderbad voor ze zodat ze de volgende ochtend meteen lekker in de blubber kunnen en daarna heerlijk schurken tegen de kersenboom of hazelaar.


Dagelijkse oogst van de eerstgezaaide tomaten, nu bijna op zijn eind.De vlieren waar ik eerst volop bloemen van geplukt heb en waar nu 240 liter stookwijn van staat te pruttelen hebben het gepresteerd toch nog een heleboel bessen te maken, deze week zijn we die aan het plukken voor de volgende lading stookwijn. Gewone wijn maken we alleen van morellen, daar staat een vat van 60 liter van klaar.


Mijn favoriete planten blijven de aangewaaide en dus niet door mij gezaaide planten. Hier in de oude badkuip een pompoen die inmiddels behoorlijk ver in de waslijn gekomen is al. We hebben er al van gegeten en hij is prima te eten.

Een van mijn overwinteraars, een habanero-peper. Je kan pepers gewoon aan het einde van het seizoen in een pot zetten en naar binnen halen. Een beetje kortwieken en met rust laten en 1x per 2 weken een beetje water geven. In het voorjaar na de vorst mag hij weer naar buiten en maakt hij weer nieuwe pepers, zo kan hij jaren mee.  Ik had een stuk of 5 overwinteraars. Ik laat ze gewoon in pot dat verplaatst wat makkelijker in de herfst.

Ik merk dat mijn fotoos wat door elkaar staan, ik wilde nog een overwinteraar posten maar ik kan niet goed zien welke foto ik selecteer. Dat mag de pret niet drukken natuulijk, de overwinteraar komt vast nog wel later in het verhaal weer boven water. Hier de wilde asperges die ik in de tuin vond onder de seringen. Ik ontdekte ze pas veel te laat toen ze al groot waren en kon slechts een paar asperges oogsten maar nu ik weet dat hij er staat zal ik volgend jaar opletten en goed gaan oogsten in maart/april. Lekker!
Het gammele houthok staat nog overeind dus kan nog best een wintertje mee. Hij zit inmiddels vol met stookhout dat nu lekker in de zon kan drogen en min of meer droog blijft bij regen, genoeg voor de winter in elk geval. En er komt nog meer bij. We mogen van een boer een stuk bos dat hij eerder kapte en waar hij al het bruikbare goedgevormde hout van heeft meegenomen, leeghalen en alle kromme, dunne en raargevormde stukken ophalen. We hebben inmiddels al 3 aanhangers opgehaald maar inmiddels staat de nieuwe begroeiing al tot ooghoogte dus we gaan in de winter nog eens proberen als al het blad gevallen is. Heel aardig van de boer, we zijn er erg blij mee!
Nog een aanwaaier!  Deze gaat over de grond en heeft echt enorm veel pompoenen. Ik laat ze helemaal afrijpen en bewaar ze dan voor de varkens voor in het najaar/winter. Heel fijn in dit geval want al mijn eigen pompoenen zijn in jong stadium opgegeten door slakken, het zelfde lot overkwam de 2e lading zaailingen en daarna was het te laat op nieuw te zaaien.  Echt een kadootje dus!
Gevonden druif bij de waterput, ik had hem in januari helemaal kort gesnoeid en nu gaat hij alle kanten op. Er is geen druivenrekje dus leid ik hem ook maar de waslijn in waar hij de pompoen tegemoet groeit. Inmiddels zijn ze bijna bij elkaar en heb ik nog precies 1 meter lijn over voor de was. :-)  Volgend jaar iets anders verzinnen denk ik.

Iggy heeft het zwaar met de hitte, zijn vacht is zeer wollig dus hij zoekt verkoeling onder de tuintafel of binnen in de keuken-to-be waar en betonnen vloer is en dus een beetje koel.

De soeptomaatjes, van de eerste foto
De Cseresnye, kers-peper. Hier heb ik een stuk of 10 planten van, ze zijn meestal mildscherp en lekker om in te maken. Vanavond deed ik 1 pepertje in een gerecht voor 6 personen, om te testen. Nou het gerecht was bijna te heet om te eten!  Ze zijn super dus dit jaar, ik denk door de hitte. Ik ga ze allemaal drogen in de zon ( in stukjes) en dan op olie laten trekken zodat we het hele jaar pepperoil hebben. Daar had ik eigenlijk andere pepers voor bedacht maar deze zullen de olie heerlijk pittig maken.

Het nieuwe 2e zaaisel, tomatenbed. 20 planten dus als het goed is over een week of 2 weer veel oogst.

Ze hangen aardig vol en zijn supergroot.
Gisteren geoogst en gegeten toen een vriendin kwam eten. Wel grappig, ik had een stuk of 6 bloemkoolplanten, allemaal tegelijk gezaaid, en ze maken om de beurt om de 2 a 3 weken een bloemkool, heel handig voor mij, zo hoef ik ze niet allemaal tegelijk op te eten. Dit is de 2e van deze zomer.

Een van de grote vieze glibberige vraatzuchtige tuinmonsters. Sommigen zijn tegen de 10cm groot en ze komen met honderden, duizenden als het heeft geregend EN de 2 weken erna. Hier zie je hem een tomaat leegzuigen, daarboven is hij of zijn broertje of zusje al geweest.  Een rij zaailingen van de koriander is zo op 1 nacht vorige week geheel verdwenen, er staan alleen nog steeltjes, hetzelfde met de spinazie, hele rij weg.  Helaas geen koriander dit jaar.
De nieuwe loopeendjes, eerst wilden ze hun doos niet uitkomen, maar later zijn ze toch de kippenren in gelopen
Nou en daar zijn ze dan, de kippenren aan het ontdekken. Het ziet er heel geestig uit als ze zo als groep lopen, ze bewegen hetzelfde en stappen parmantig achter elkaar rond, net als van die synchroonzwemmers, maar dan op het droge.

Het nieuwe terrasje, samen met Kim gemaakt, met een klein vuurplaatsje en hoe lekker, een houtgestookt ligbad!  Je kan nu heerlijk in bad zonder dat de buren meekijken door de wilgenschutting die er omheen staat. Ik heb er al een paar keer in gelegen en nu met de extreme hitte doe ik hem in de ochtend telkens vol water en stap ik er 10x of meer, per dag in om af te koelen. Echt een aanwinst.
Daar is hij, de overwinteraar die ik net zocht. Een black pearl peper. Hij staat op het nieuwe terras met alle andere potten met overwinteraars en maakt al pepertjes aan.

Ook op het nieuwe terrasje:  En zielig vijgenstaakje gekocht bij de Lidl. Inmiddels gaat hij wel lekker en heeft al aardig wat blad. Deze winter mag hij nog in huis overwinteren en in het voorjaar krijgt hij een mooie plek bij de stal tegen de zuid-gevel van het huis, dan nog maar 5 jaar wachten en de vijgen zullen verschijnen :-)

De overbuurvrouw hierboven, omaatje Maria, zorgt voor het huis van de Duitse buren die nooit meer komen omdat de man een beroerte heeft gehad en vrijwel niks meer kan. Het gras moet gemaaid en de struiken gesnoeid. Afgelopen week deed de dochter van Maria het werk, Aggi.  Ze zag tijdens het maaien dat wij varkens hebben, de wei grenst aan de tuin van de nooit-aanwezige-Duitsers, en we zagen haar allemaal groen over het hek gooien voor de Betsy;s, heel aardig. De volgende dag kwam ze aanzetten met en hele kruiwagen vol met overgroeide courgettes, een kruiwagen met flinke kop erop!  Genoeg voor een week voor de varkjes. Zo lief!


Zo droog is het in de moestuin boven, de arme pompoen ( ook aangewaaid, ik heb er zomaar 3 gekregen!)  ziet er dan zo uit. En dan sproei ik nog iedere avond.gele bietjes, die zijn heel erg mooi als je ze open snijd, ik heb deze laten staan voor het zaad.


de aubergines

Ananastomaat waar vriendin Gee mee kwam aanzetten, een werkelijk gedrocht maar hij schijnt erg lekker te zijn. Vandaag geoogst en de zaadjes schraap ik er uit om te bearen voor volgend jaar. Morgen wordt hij geproefd.

Oranje appeltomaat, ook van Gee. Ik weet niet of hij nog meer oranje moet worden dan deze of dat dit het is. Ik laat hem nog maar heel even hangen om te zien wat er gebeurt.
Paarse boontjes, het enige stamboonplantje dat de slakken overgelaten hebben voor mij. Maar jee, hij geeft al een maand boontjes terwijl het een lage boon is. Jammer genoeg worden de boontjes groen bij koken, maar bij kort wokken blijven ze paars, heel leuk in de sla.

tot slot, een plaatje van een gedeelte van de oogst van vandaag. Veel soeptomaatjes een patisson, paar eitjes en links de kers-pepertjes.


1 opmerking:

 1. Jeetje wat hebben jullie weer veel gedaan. Fijn dat je zolang hulp kreeg. Veel gezelliger,dat is zeker!
  Alleen is ook maar zo alleen!

  Wat een ellende met die caravan,ik hoop dat het nog een beetje de moeite is wat je terug krijgt.Verzekeren zal daar niet de eerste prioriteit zijn, lijkt mij.
  Wat veel verschillende soorten groenten heb je toch. Wilde asperges,ik had er nog nooit van gehoord. Nu dus wel!
  Ik ben benieuwd naar het huis....als het eens af is.

  Tot de volgende keer, groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen