Totaal aantal pageviews

zondag 10 mei 2015

visite


Nou de lente is er inmiddels hoor!

Het heeft wel even geduurd, vooral maart was erg koud met ontzettend harde wind waardoor het nog kouder leek en ook in april is er nog wat vorst geweest maar daarna is het meteen maar zomer geworden.

De seringen hebben prachtig gebloeid maar zijn nu helaas aan hun eind, de perzik heeft al kleine perzikjes, de appel kleine appeltjes, de kers kleine kersjes :-)


Het is hier vanaf eind februari een komen en een gaan geweest, zo druk dat ik geen avond de tijd had om even aan mijn blogje te werken. Soms maakte ik wel fotoos maar tegen de tijd dat ik een gaatje vond om ze te plaatsen waren die alweer zo verouderd dat het niet meer zinvol was om ze te gebruiken.  Ik heb nog nooit zoveel visite gehad in het voorjaar. Sander vertrok in maart naar Nederland en er kwam een oppas op het huis beneden voor dier en tuin. Ondertussen kwam een vriendin op de terugweg van wereldreis langs, ze bleef bijna 4 weken en we hebben samen ontzettend veel gedaan. (O.a een pizza-leemoven gebouwd in de ijzige kou, de moestuin boven verder aangelegd en gevuld met aarde, de moestuin beneden pootklaar gemaakt etc.)
  Tussendoor kwamen er kennissen van familie aanwaaien, en 2 mensen die ook een huisje in Hongarije hebben gekocht en mij via internet gevonden hadden.  Verder nog 2 mensen die mij via dit blog kennen en toevallig in de buurt waren dus ze reden even langs :-)  Ik kende ze niet maar het was wel heel erg gezellig, ze bleven 2 nachten in hun camper logeren en hebben geholpen de varkenswei te omheinen met schrikdraad, lekker eten gekookt en een vervelende buitenlamp die stuk was gerepareerd.
Iets eerder waren er al 3 vrienden geweest die de varkenswei met gaas en palen omheinden samen met de oppas en de wereldreizigster. Tot slot kwamen er nog 2 mensen van het moestuinforum langs die een huisje zoeken in Hongarije, ze bleven een weekje logeren.

Al met al heb ik een verschrikkelijk gezellig voorjaar gehad met heel veel hulp, maar ben ik nu inmiddels wel blij dat ik even rust heb. Relatieve rust dan. 
De oppas van het huis beneden is inmiddels weer naar huis dus ik loop meerdere keren per dag heen en weer om de tuin en de dieren te verzorgen. Het gras groeit razendsnel deze tijd dus als ik 1 tuin heb gemaaid kan ik al aan de volgende beginnen, is die af dan mag de 3e gemaaid ( het landje beneden waar ik een aardappelveld en 3e moestuin maak).  Ondertussen help ik een paar dagen van de week mensen hun tuinen bij te houden en maai ik bij diverse mensen hun land, ik kan al haast geen bosmaaier meer zien en ik heb armen als Jerommeke van dat zware werk. :-))

In mijn vrije tijd, die er nauwelijks is, ben ik bezig Jeti binnen de omheiningen te houden. Jeti is nu bijna 8 maanden en al tafelhoog en zeker een kilo of 40 of meer. Hij moet beneden op het huis passen en zorgen dat de kippen niet opgegeten worden door vos of marter. Hij doet dat goed en vindt dat ook leuk zolang ik er bij ben want zodra ik het hek uit loop doet hij er alles aan om met mij mee te gaan. Hij springt niet, daar is hij te log voor, maar klimt als een aap over een hek van 1m50 hoog, of, als het gaas is of een wat minder stevig hek gooit hij gewoon al zijn kiloos er tegenaan net zo lang tot het hek kapot is. Ik ben nu al wekenlang dagelijks bezig hekken te repareren en te verstevingen, gaas op te spannen, vuilcontainers zo neer te zetten dat hij er niet meer langs kan, maar niks werkt.
Inmiddels woont Jeti boven bij mij en de andere honden maar ook daar breekt hij uit als ik de straat uitloop om bijvoorbeeld de dieren beneden te verzorgen, binnen 1 minuut staat hij al kwispelend aan het hek van het andere huis. Hij is een ware Houdini, maar praktisch is anders.


De moestuinen beginnen inmiddels langszaamaan wat te worden. Het is wel wekenlang kurkdroog geweest waardoor ik elke dag meerdere keren moest wateren omdat anders mijn jonge zaailingen er aan onderdoor zouden gaan. De laatste week heeft het 2x geregend, al was het niet veel want de grond is alweer kurkdroog en bikkelhard. Ik wilde op 1 april de aardappels in de grond doen zoals elk jaar de bedoeling is. Het landje moest nog wel gespit worden want helaas had het afdekzeil wat we in de herfst erop gelegd hadden tegen het onkruid zijn werk niet gedaan. Tussen de bedrijven door spitte ik braaf elke dag een half uurtje in de hitte en de droogte van april. De zware kleiklodders werden meteen bij het omkeren al bikkelharde bakstenen waar je niets meer mee kon doen, ook ging het spitten ontzettend langzaam door de warmte en de dikke zware harde klei.  Na een maand had ik de helft van de nieuwe moestuin gedaan, genoeg voor de aardappels maarja stop die maar eens in een veld met "bakstenen". Inmiddels was het al 1 mei, een maand te laat, en nog steeds geen regen dus geen zachte grond. De dag dat er regen voorspeld werd heb ik alle 6 de aardappelbedden afgedekt met oud maaisel van het land, soort dikke hooi. Onder het hooi heb ik de aardappels gewoon op de kleiklodderbakstenen gelegd en goed toegedekt.  De zelfde avond ging het inderdaad regenen en nu liggen ze lekker vochtig onder hun deken, klaar om uit te lopen. Met een paar weken verwacht ik ze boven het hooi uit en dek ik ze nog wat extra toe zodat er geen licht meer door de laag heen komt met het risico op groene, dus giftige, aardappels. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat, ik zal er wel een maandje langer op moeten wachten gezien de late poottijd.

Ondanks alle droogte en bikkelharde grond boven en op het landje is het achterland beneden nog kleddernat. 1 gedeelte van de moestuin is moerastuin,  nog steeds, als je daar staat hoor je het bubbelen en borrelen, niet normaal. Het is nog nat van alle regen die vorig jaar viel, het water heeft nog steeds niet goed kunnen weglopen want de grond is verzadigd.  Het moerasstuk kan ik niet gebruiken helaas en laat dat nou net mijn Back to Eden tuintje zijn wat ik vorig jaar begon bij wijze van experiment. Ik kan hier dus niet mee verder dit jaar. De bonenrekken staan daar te zompen dus de bonen zullen boven neergezet moeten worden. Achja, ik had toch nog niet zo veel te doen haha, dus ik ben als een gek nu bonenrekken aan het maken. Ik had bedacht dat ik die in het hek op de grens met de  buren, op het zuiden, wilde laten groeien. Helaas IS er helemaal geen hek naar de buren toe, nouja er ligt wat verroest en overwoekerd gaas en wat verrotte palen. Afgelopen week kwamen er 2 vrienden langs die zo lief waren om alvast een meter of 10 van het oude gaas en de palen weg te halen, wat niet mee viel, dat moest met spitten, hakken en knippen gedaan en dat in een haag van hoge brandnetels bij bijna 30 graden. Vandaag heb ik op het stuk nieuwe palen geslagen, de een wat schever dan de ander want het is best lastig in je eentje, en heb ik een strook van 70 cm gespit en geheel ontdaan van brandnetels en de wortelstokken, de oude rotte acaciapalen als borderrandje neer gelegd en voila! 7 meter extra moestuin!  Overmorgen ga ik het tuingaas van 150 tussen de palen spannen en dan kunnen eindelijk mijn bonen de tuin in. Ik ga er ook kouseband en komkommers neerzetten want het is een heerlijk groot klimrek als het af is.

Aan het huis gebeurt niet veel hier, Sander was begonnen met de kapotte muur uit te breken en weer opnieuw op te bouwen met werkhulp Laszlo. Helaas was dat nog lang niet klaar toen Sander in maart naar Nederland ging maar Laszlo zou het afmaken en mij ook waar nodig helpen met andere dingen. Helaas heb ik Laszlo welgeteld 3x gezien sinds eind maart dus de boel ligt nu stil. Ik zit dus nog zonder slaapkamer, badkamer en keuken maar dat is nu het zomer wordt niet zo hinderlijk.De leemoven


In gebruik, hij is veel groter dan de vorige, er kunnen meerdere pizza;s tegelijk in een een heleboel broden


3 broedse kippen

Boven is 1 kipje verstoten door de andere 23, ze heeft geluk ze mag nu in de tuin wonen in haar eentje ipv in de kippenstal. 

Hier in het oude olievat legt ze haar eitjes, erg handig want zo wordt ze niet lastig gevallen door de drie honden en zo worden ook de eitjes niet opgegeten. Inmiddels ligt er een lekkere laag stro in de ton.

De Betsy;s in de wei, ze krijgen al aardige krullen.

In het zand spelen met de honden


Iggy en Jeti ( Houdini)


Aardappelveldje, het stuk erachter moet nog helemaal gespit en ontgonnen om de tomaten, pepers en aubergine te zetten.


Hier zie je de dikke kleiklodders liggen waar geen aardappel in te krijgen was.
De wollige munt is dit jaar onder het pad door aan de andere kant middenin de andijvie opgekomen :-)


Gembermunt


Chocolademunt, uh dacht ik.

Sappige andijvie. Ik zaai andijvie nu telkens in september/oktober, zo heb ik in het voorjaar al snel een boel groen te eten.

Citroenmelisse komt op, heerlijk in de morgen als thee.
Beneden staat de tuin alweer vol met uitgezaaide o.i. kers. Binnenkort ga ik ze uitgraven en verplanten, oa naar de tuin boven, voortuin en bloemenperkje.

Pas uitgeplantte kolrabi, een beetje iel en droog nog.

de rode uien
de knofloken, nog gele punten van de sneeuw
De vorig jaar gezaaide asperge komt op voor zijn 2e jaar. Nog een jaar wachten voor een eerste voorzichtige oogst.

De eerste pepertjes zijn buitengezet, Cseresnye


Vorig najaar gemaakt aardbeienbed, het groeit een beetje dicht

Ze komen er aan!
En nog veel meer.
De paarse peultjes bloeien al, ze hebben alleen wat moeite met het steigerdoek dat ik opgehangen had, ze houden zich er nauwelijks aan vast.
In de tuin bloeien de tuinbonen en in de kas groeien er al tuinbonen. In de kas heb ik ze in oktober gezaaid, in de tuin in februari. Binnenkort de eerste boontjes uit de kas dus.
Uitgeplant augurkje moet nog houvast vinden.
De kas is een jungle met bloeiende raapstelen, bloeiende radijs, bijna bloeiende snijbiet, prei van vorig jaar etc.  Ik pluk er elke dag wat uit voor de broedende kippen, net zo lang tot hij leeg is en weer gebruikt kan worden.

 De eerste uitgezette pompoen op een nog net niet al te nat stukje van Back to Eden.
Gisteren gemaaid, ligt nu te drogen voor de dieren.Overal komt rode melde op, helaas vooral veel tussen de stoeptegels, die zal ik voorzichtig moeten verzetten.
De jostabes, 2 jaar geleden op de moestuinforumdag gekregen krijgt dit jaar voor het eerst bessen.

Oregano


De knoflookbieslook/chinese bieslook komt een JAAR na het zaaien op. Vorig jaar was er slechts1 sprietje maar nu het hele rijtje dat ik zaaide.
Op de achtergrond de bossen gewone bieslook, inmiddels bijna in bloei.

Wat restanten rucola van vorig jaar in het kruidenbad beneden

Tot slot de druif die nog maar net begint uit te lopen. Alles is dit jaar heel erg laat door de koude maand maart. De vijg heeft zelfs nog niet eens knoppen dus dat zal dit jaar wel weer niks worden, te korte tijd vrees ik. Ze geven hier sowieso maar 1x in de zoveel jaar, het moet vroeg warm zijn en lang zomer, tot in oktober. 
De meeste fotoos zijn van de tuin beneden, volgende keer maak ik fotoos van de tuin boven en mijn nieuwe bonenrek die dan af zal zijn.


 


6 opmerkingen:

 1. ik had een heel verhaal, maar die achterlijk googleaccount heeft om wachtwoord gevraagd en nadat ik die invulde was mijn tekst weg!!! (ik had er veel werk van gemaakt :( grrrr)

  In het kort nu dan:
  heel interessant stuk en geweldig dat alles groeit en zelfs zaad van vorig jaar opkomt.

  Over je kleigrond:
  1. Kleibodem is vruchtbaar maar keihard bij zon, dus openbreken (door spitten idd) is goed idee, maar dan wel doormengen met organisch materiaal (blad, takken, stro, mest, etc.). De organische delen houden vocht vast en maken de kleilaag luchtiger en zorgen voor meer bodemleven wat o.a. goed is voor de groei van je planten. (http://www.moestuinforum.nl/kleibodem-t16126.html)

  2. Je kunt ook planten gebruiken met penwortels waarmee ze de kleilaag openbreken en luchtiger maken: mierikswortel, (bloed)zuring, rode klaver, viltganzerik, teunisbloem, luzerne, klaproos, fluitekruid, gewone melkdistel (geen wortelstokken dus woekert niet), klaproos (maanzaad), cichorei, pastinaak, grote tijm, roomse kervel, zwarte mosterd, korenbloem, smeerwortel, kleine pimpernel, ferula/reuzenvenkel (http://www.volkoomen.nl/f/Ferula.htm).

  (ik had in de eerstgeschreven reactie meer soorten genoemd, ook met medicinale eigenschappen, jammer....)

  Op deze website kun je zoeken op kenmerken (bijv. penwortel of grondsoort): http://www.floravannederland.nl/plantensoorten/
  wel wat zoekwerk om uit te vinden of het ook eetbaar is, want dat vermelden ze niet altijd.

  3. Verder je bodem altijd bedekken met dikke lagen mulch:
  -voorkomt uitdrogen en hard worden kleigrond
  -verteert en zorgt voor meer organisch materiaal in bodem = humus = luchtig, rijk aan leven en voedingsrijk en houdt water vast als spons.

  Van je moeras kun j een plek voor eetbare waterplanten maken, er zijn genoeg eetbare waterminnende planten: moerasanemoon, waterkers, lisdodde, etc.
  hier een link naar lijsten van specifieke planten: http://www.transitiontowntiel.nl/cm/uploads/images/plantendatabase%20permacultuur.pdf

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk idee van de moerasplanten! Ja ik weet hoe ik de klei vruchtbaar moet maken, maarja nu IS het nog klei he, het wordt nu pas gecultiveerd. Ik zet er aardappelen in om de grond los te maken en ze worden gemulched met hooi en oude planten. Nadeel is dat je hier dan meteen een half miljoen slakken krijgt, In onze eerste tuin is mulchen een leuk idee maar zinloos, een broedplaats voor slakken en al je planten zijn weg :-( In de bovenste tuin kan het weer wel, daar doe ik het ook dus.Maarja, daar is weer geen klei! :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. getverdemme is wéér me reactie weg.
  nou we praten wel een keer dan. ik ben zat van het typen.
  Slakkentoestand: kippen, eenden, houtsnippers (verzuren de grond NIET), compost door de klei werken ipv mulchen. Maar je weet al veel.
  respect voor je harde werk!
  Zelf nu bezig met voedselbos en zonnecirkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He balen van je reactie! Maaruh, ik HEB, eenden en kippen en houtsnippers, veel nieuws kan je mij niet vertellen haha. De klei beneden is allang mooie grond en boven doe ik het gewoon hetzelfde, maar nu eerst de aardappels telen daar. Houtsnippers werken overigens niet tegen slakken als het nat is maar VOOR slakken als het nat is, ze kunnen er heerlijk tussen schuilen weet ik uit ervaring. En helaas kunnen zelfs eenden niet tegen 2000 slakken per dag opeten, soms is er gewoon niet een echte oplossing. De theorie ligt soms iets van de praktijk af helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoooo wat ben je druk zeg, en dat in je eentje nu...petje af voor je harde werk. Hoop dat alles nu lekker gaat groeien. En wat zijn je varkens leuk geworden met die krullen :) Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja leuk he de varkens!. Nog 2 weken en dan ben ik niet meer alleen. Helaas is dan wel al het meeste werk verzet en het zwaarste werk achter de rug. :-( Ja nu maar wachten op de bloei en de groei, heerlijk, ik ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen. Ik hoop niet zoveel regen als vorig jaar want dat is echt murder voor de moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen