Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 februari 2015

Laat de lente maar komen

Ik wacht met smart op de lente, het is een rare winter geweest met veel nattigheid, sneeuw, af en toe strenge vorst maar ook periodes met zeer hoge temperaturen, 17 graden in december! En dan weer -20 met oud en nieuw, heel wisselvallig dus.

Pas hadden we het geluk dat een aantal dagen achter elkaar de zon scheen, heerlijk! Alle modder die er  overal ligt al maanden kon een beetje opdrogen. Uiteraard ging het daarna weer langdurig regenen dus de tuin is weer een glijbaan. Ik heb overal maar wat hooi en stro neergegooid om niet telkens uit te glijden. Ook is de klei zo vet dat er binnen no-time een laag van 20 cm aan je schoenzolen plakt en lopen erg lastig wordt.

Ondertussen ben ik wel al lekker aan het zaaien.  Het eerst de pepers, mijn favoriet. Ik heb 50 soorten gezaaid en de meesten zijn al opgekomen en beginnen langzaamaan wat blaadjes te krijgen. Verder heb ik gezaaid:  zaaiui, prei, capucijners, erwten, peulen en tuinbonen, dan nog broccoli, rankspinazie, tabak, kruiden, rode kool, spitskool en savooie kool.   Afgelopen week heb ik ook de tomaten gezaaid, iets minder dan vorig jaar, 21 soorten.   De tomaten, pepers en de meeste kruiden staan in huis in een geïmproviseerde plantenkweekkas, namelijk in een deuropening met 2 lichtbakken en planken erin. De vensterbank is hier niet geschikt voor deze warmteminners omdat het daar niet warmer wordt dan een graad of 13 overdag en 8 in de nacht, m.n. als de zon niet schijnt.  Veel huizen hebben een cv en radiatoren onder het raam, hier dus niet, de houtkachel staat ver van de ramen af.

In de vensterbank staan wel de kolen en peulvruchten, die vinden die temperatuur prima. De peulvruchten kunnen binnenkort de tuin al in.

Ik wacht ook op de lente omdat er dan pas hier aan het huis geklust kan worden. De slaapkamermuur moet geheel vervangen, een flinke kluif nog, en daarna kan pas het huis echt ingericht. Momenteel is alles geconcentreerd in 1 kamer en die is aardig vol aan het raken.

De Betsy's gaan heel erg goed, ze zijn wel behoorlijk ondeugend, breken in in de stal naast hen waar de konijnen wonen om daar het lekkere konijnenvoer op te eten. Ook kregen ze op een gegeven moment de staldeur open om lekker door de tuin te gaan scharrelen. Ze klimmen ook gewoon over een barricade van 1 meter heen!    Ondertussen groeien ze goed, ze luisteren naar mij en zijn erg knuffelbaar. Iggy de pup rent elke ochtend met mij mee de stal in om met ze te spelen, niet dat ze dat erg leuk vinden, maar ze laten het wel toe.


 De kweekkas in de deuropening, hier kan je ook goed zien hoe dik de lemen muren zijn. 


 De planten, vooral aubergine, tomaat en peper staat hier. De temperatuur is er meestal rond de 20 graden. Hiervoor brand ik vaak per plank 2 waxinelichtjes, die zorgen voor een temperatuursverhoging van 3 a 4 graden tussen de planken. Wat erwtjes in de vensterbank, die moeten snel naar buiten maar ik durf het nog niet omdat er nog matige vorst voorspeld is komende week. Het lijkt er nu op dat het licht vorst gaat worden inmiddels maar ik wacht nog heel even af. Tot -4 kunnen ze wel hebben dus als het daaronder blijft gaan ze de tuin in. 

 De bataten staan op een paar stenen op de kachel, ik sproei ze meerdere keren per dag met water om ze vochtig te houden. Vorig jaar was ik er wat laat mee en was de opbrengst klein, ik hoop dat het dit jaar iets beter gaat.


 Voor de konijnen ben ik tarwe aan het kiemen, er is op dit moment weinig groenvoer te vinden voor ze dus ze leven vooral op wortels, graan, mais en konijnenbix.

  In het zakje boven de kachel aan de muur hangen mijn pepers te kiemen, nog enkele die ik later gezaaid heb. Ik vouw ze in vochtig keukenpapier en dat gaat dan in een open zip-zakje op een temperatuur van 28 a 30 graden. Op de plek waar ze hangen is die temperatuur een groot deel van de dag. Zodra de pepertjes ( en paprika en aubergine)  2 blaadjes hebben gaan ze over in een potje op de plank onder de lamp. 


 In de tuin komt wat op, behoorlijk platgestampt door de honden en mensen, ik weet niet wat het is voor bol maar ik zal het binnenkort zien. Dat is wel spannend van hier, ik weet nog niet wat er allemaal in de tuin staat, veel zal het niet zijn na 15 jaar verwaarlozing maar er zullen vast wel leuke verrassingen bij zijn.


De hazelnoot bloeit al een tijdje


De moestuin, er ligt inmiddels een laag aarde op het stro. Het is al wat ingeklonken en er moet nog een laag bij. Hij is bijna af nu.


Iggy iedere ochtend mee in de varkensstal met voeren.


Opgeruimde en ingerichte kippenstal in de patio.


Nog een stukje kippenstal. De schuine helling is het dak van de ingang van de wijnkelder, die zit onder de schuur. 

De batterijkippen laten nog even op zich wachten, de planning nu is de 1e of 2e week van maart. Ondertussen hebben de 2 heren en 2 dames het rijk alleen.

Ik ben drie kwartier bezig geweest de ruimte tussen de fotoos en de tekst aan te passen. Als ik het mooi heb wordt het vervolgens weer verkeerd weergegeven. Ik geef het op, sorry voor de onregelmatige tussenruimten, dat was niet de bedoeling maar het mag blijkbaar niet anders. 

3 opmerkingen:

 1. Leuke update weer. Er is niks mis met de tekst/foto's. Ziet er keurig uit. En dan nog, het gaat om de inhoud :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje!

  Nou gelukkig maar, ik ben misschien een beetje pietluttig :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De ruimte tussen de foto's is prima hoor. Vast vanzelf goed gekomen!!!
  Leuk dat je al zover bent met je zaaigoed. Je moet er wel veel moeite voor doen.
  Die bollen in je tuin lijken een beetje op irissen, kan dat?
  Je kippen zien er goed uit, en de varkens doen het goed zo te zien!! Gezellige boel !

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen