Totaal aantal pageviews

donderdag 29 januari 2015

varkens

N.a.v mijn vorige post dat de verkoper van het nieuwe huis had gezegd dat als je varkens neemt de waterleiding niet bevriest ben ik op de Hongaarse marktplaats gaan kijken. Nu wilden we al varkens, we waren daar al een tijd mee bezig, maar nu ben ik eens serieus gaan rondkijken.
Ik vond vlakbij  biggen die een interessante kruising zijn:  Pietrain/Mangalica met een wit Hongaars varken, ik geloof dat dat de Large White is ( ofwel Yorkshire)   De Pietrain is een Belgisch vleesvarken, de Mangalica een Hongaars wolvarken. Deze combinatie leek mij erg geschikt dus ik vroeg Sander te bellen.

Ja we konden 3 varkens kopen en wel de volgende dag al!   Dat was wel heel erg snel, de stal lag nog vol met troep van de vorige bewoners en moest nog compleet uitgeruimd worden en daarna ingericht als varkensstal.  Ik heb anderhalve dag gezwoegd met een kennis uit het dorp en toen Sander de volgende dag met de varkens aankwam hadden ze een keurige stal met stro, voedertrog en waterbak.

Hier waren ze er nog maar een dag. 1 varken was voor een kennis bedoeld die geen ruimte had maar dat is uiteindelijk toch niet door gegaan. 1 varken ( nu dus 2) is voor de slacht in het najaar, we maken dan gedroogde ham, salami, stukken vlees voor de vriezer en reuzel. De reuzel is om in te bakken, voor zalf en om zeep te maken.  1 varken wordt huisvark, zij mag blijven tot ze omvalt en af en toe een nestje krijgen waar we er dan weer 1 of 2 van houden voor de slacht, of nog een zeugje van houden  om mee te fokken. De rest van de biggen wordt dan verkocht.  Ons huisvark is die met het zwarte neusje rechts. Ze heet betsy, net als haar broer en zus overigens. :-)


Hier zijn ze alweer een paar dagen later, ze zijn gek op pompoen en daar had ik er nog een paar van liggen die niet helemaal lekker meer waren, de Betsy's vonden het geen probleem!

Deze foto is van vandaag, de Betsy's zijn al een stuk meer op hun gemak en kwispelen en knorren er een eind op los. Vandaag kon ik onze huis-Betsy al over haar rug krabbelen zonder dat ze hard wegrende!  Ik blijf elke dag bij ze in de stal zitten als ze eten en ze worden met de dag tammer. Vooral onze Betsy, die voelt blijkbaar wat haar toekomst wordt en is helemaal in haar nopjes.
Ze zullen voorlopig in de stal moeten blijven want het weitje waar ze overdag mogen wroeten en grazen en spelen moet nog omheind worden. Eerst met palen en gaas en daarop komt een stroomdraadje want een gaashek houdt varkens niet binnen helaas. Ergens in het voorjaar moet dat af zijn.

We hebben nog een nieuwe aanwinst:
Afgelopen week kwam vriend Csaba aan het hek, hij houdt wel van een palinkaatje maar dat is best kostbaar spul. Hij wist dat wij het zelf stoken dus kwam hij een flesje halen, bij gebrek aan geld toverde hij een zwart konijn onder zijn jas vandaan.  Tja daar hadden we helemaal niet op gerekend maar toevallig komen er 5 februari 4 konijnen en had ik hun stal al op orde gemaakt. Dus, op dit moment wordt de enorme stal bewoond door een zwart konijntje. Omdat Csaba inmiddels ook niet meer goed een boek kan lezen vanwege zijn leeftijd heb ik hem bij de palinka ook maar een leesbril kado gedaan, goede deal toch?

Hier het konijn toen hij net aankwam.5 februari komen er dus 4 konijnen, mooie witte reuzenkonijnen, de stal voor hen is eigenlijk een varkensstal maar zo hebben ze tenminste de ruimte. Ze zullen ook als voedsel dienen voor ons en de honden en katten. Dat klinkt allemaal erg zielig en wreed maar wij willen geen vlees meer eten van dieren die een heel kort afschuwelijk leventje hebben  gehad en daarna ook nog eens onder enorme stress naar slachthuizen zijn gevoerd om daar geslacht te worden.   Ik heb 20 jaar geen vlees gegeten maar als je zelfvoorzienend leeft is het een goede voedingsbron, ook verwerken de dieren veel afval. m.n. de varkens, en ze leveren ook nog eens honden- en kattenvoer op wat je anders zal moeten kopen en van bar slechte kwaliteit is.
Niet dat we er geen moeite mee zullen hebben om ze te slachten, nee dat zal niet meevallen, maar goed dat hoort er bij als je dieren neemt. Hier in Hongarije slacht je ook je varken zelf in tegenstelling tot Nederland waar je je varken wegbrengt naar het slachthuis en weer ophaalt als het klaar is. Wij laten het door de dierenarts doen ( het doden dan)  die doet dat wat humaner dan de gemiddelde Hongaar, die willen wel met 4 man op een varken springen, hem vasthouden en dan met een voorhamer de hersens inslaan. Goed, misschien minder erg dan de weg naar een slachthuis met een overvolle vrachtauto en dan met veel geduw en getrek en gestress het slachthuis in, maar toch ook niet wat wij voor ogen hebben. Gelukkig hoeven we ons daar voorlopig nog niet al te druk over te maken want eerst mogen de varkens lekker genieten hier, en wij van hen.

Bij dezelfde boer waar we de konijnen gaan halen volgende week heb ik een hondje uitgekozen die ook op 5 februari mee mag. Het is een Kaukasische Owcharka, een berghond van het kaliber van een komondor, Suba dus. Omdat we nu 2 huizen hebben moeten ook de 2 huizen waakhonden hebben, dat is hier noodzakelijk anders wordt er in je tuin ingebroken en je spullen meegenomen en als het tegen zit zelfs in je huis. Omdat de honden hier altijd buiten zijn, dag en nacht, is het wel zo leuk voor ze om met zijn tweeen te zijn, dus we moesten 2 nieuwe honden zoeken. Sander vond enige tijd geleden al een geweldige komondor pup Jeti, een ontzettend leuk beest, nu bijna 5 maanden oud en al heel waaks. Hij is samen met Mudi beneden.
Suba is boven en vindt het niks in haar eentje, ze zit meestal in huis of daagt mij uit om pakkertje te spelen in de tuin, pff dat laat ik liever aan een andere hond over. Dus volgende week komt Iggy erbij, dat zal Suba eerst niet zo leuk vinden want een pup is niks aan maar al snel zal ze met hem kunnen rennen en spelen en is de tuin en het huis mooi bewaakt.

Hier een foto van Iggy toen hij 4 weken was.


Hij is hier echt heel klein, hij wordt tussen de 60 en de 80 kilo als hij volwassen is.

Suba in de stoel op de slaap/logeerkamer, ze verveelt zich lijkt het.Jeti, krijgt later ook dreads als Suba.
Mudi


Dan zijn we er nog niet helemaal met de dieren. Over 2 weken komen hier boven 20 "uitgelegde" kippen uit de legbatterij. Daar houden ze kippen maar 1 jaar omdat ze dan de meeste eieren leggen en daarna worden ze vervangen voor weer jonge hennen. De kippen uit de legbatterij kan je redden van de dood door ze voor een klein bedragje te kopen. Wij hebben er 20 besteld die hier dan met een vrachtwagen afgeleverd zullen worden, meer dood dan levend meestal want die arme beestjes hebben hutje mutje op elkaar in kleine hokjes gezeten. Meestal zit er geen veer meer aan en ze hebben nooit echt daglicht gezien. Deze kippen kan je nog een heel leuk bestaan geven, meestal knappen ze snel weer op met wat ruimte, zon en goede voeding en ze leggen gewoon nog prima eieren.
Omdat wij onze kippen altijd veel mais geven en de meeste Hongaren blijkbaar niet, zijn onze eieren erg gewild omdat ze een mooie gele dooier hebben. We hebben al menig dorpeling nee moeten verkopen omdat we echt niet genoeg eieren hebben. Met deze 20 kippen kunnen we wel aan de vraag voldoen en ook een zakcentje verdienen.
Als nachthok krijgen de kippen de patio, dat is een lattenschuur achter de stallen. Hij is vrij groot, 6x6 ongeveer dus de kipjes hebben ruimte zat. In eerste instantie moeten ze daar nog even binnen blijven want net als de wei voor de varkens moet hun buitenren ook nog omheind worden, dit zal allemaal in 1 keer gedaan worden, dus ze moeten even geduld hebben. Gelukkig gaan ze er in eerste instantie erg op vooruit qua ruimte en kunnen ze in de patio eerst even goed op krachten komen en weer gezond worden.
Vandaag hebben we de patio uitgemest want zoals alle ruimtes hier in huis was het daar ook een enorme bende. Er lag stro van 15 jaar geleden met daarin autobanden, gereedschap, enorm veel plastic zakken, blikken verf, hout, bakstenen, wagenwielen, oliedrums, niet te geloven hoeveel troep.
Het stro hebben we gebruikt om op de nieuwe moestuin te leggen en als pad in de tuin om niet uit te glijden in de sneeuw en de blubber.  Sander is bezig de onderste gedeeltes tocht en windvrij te maken met oude dakplaten, zo zitten de kippen lekker beschut. Als alles klaar is maak ik legnesten, slaapstokken en leuke hoekjes en plankjes zodat er meer ruimte ontstaat.
De patio, bijna leeg en al voor een gedeelte bezet met de dakplaten


Er kwam zoveel troep uit dat een gedeelte ( rot hout, karton, hout met metaal eraan)  verbrand moest worden.

Dat was wel lekker zo'n vuurtje in de sneeuw :-)


Het stro is op de moestuin in wording gegaan. Omdat het landje op een helling ligt is een moestuin maken best lastig, we hebben wel al 2 moestuinen maar een kleine hier bij het huis is wel zo fijn. Vooral ook omdat het hier hoger ligt en dus droog is.  Ik heb 5 bedden gemaakt in terrassen, dus elk bed ligt wat lager dan de vorige. Eerst heb ik karton op het gras gelegd, daarop haksel van snoeihout, daarop het oude stro en nu moet er nog op elk bed een laag van 15 a 20 cm tuingrond komen. Dit moet uit de tuin gegraven en erop gegooid. Dat zal nog een flinke klus worden maar we hebben hulp van de zoon van Csaba, Szabolc, hij is een jaar of 17 en wil ons heel graag helpen.
( betaald uiteraard)

Zo ziet de moestuin er nu uit, nog niet af dus maar het begint al wat te worden. Het stuk land links van de moestuin wordt de varkenswei. Het donkere stuk huis achter de moestuin is de patio/kippenverblijf en tussen de patio en de moestuin in komt de kippenren met de appelboom
( rechts op de foto die hoge boom) er in. De foto is wat donker want het begon al te schemeren.

Dit is van boven af gezien. Later komen er nog 5 bedden bij tot de (walnoten-) boom achter in de tuin.  Voor dit seizoen laat ik het zo, die ander 5 bedden kan ik rustig aan aanleggen en volgend jaar gebruiken.

Dan nu nog 1 plaatje van de straat van het nieuwe huisje, als je het weggetje naar beneden afloopt en op de haakse weg uitkomt ligt daar ons andere huisje wat we dus "beneden"  noemen en het nieuwe huisje heet "boven"2 opmerkingen:

 1. Je krijgt al een hele boerderij op deze manier!!
  Leuk!

  Fijn dat je de eieren kunt verkopen,een zakcentje is nooit weg!!

  Ik vind het heel knap zoals jullie het allemaal doen. Leuk voor ons om te lezen.

  Groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen