Totaal aantal pageviews

zondag 4 januari 2015

Voor iedereen de beste wensen!


Wij gingen heel koud het nieuwe jaar in, het was tegen de -20 graden dus steenkoud.
In het nieuwe huis moest ik hard mijn best doen om de leidingen niet te laten bevriezen, er is alleen water in badkamer en keuken en die zitten in een bijgebouw aan de achterkant van het huis. Ook de wc is daar.   Ik brandde de hele tijd kaarsjes en waxinelichten en zowaar de leidingen hebben die enorme vrieskou overleefd!

Helaas dacht ik een paar dagen later toen het slechts -5 was dat ik geen kaarsjes meer nodig had en ja hoor, de leidingen bevroren.

Inmiddels is het weer even boven nul en sinds vandaag heb ik weer water gelukkig, al gaat het over een paar dagen weer flink vriezen dus ik zet de theelichtjes maar vast klaar.

De woonkamer is goed warm te houden met het fornuis dat er staat, vooral nu de lemen muren al aardig opgewarmd zijn is het snel warm als je de kachel aan steekt.
De kleine slaap/logeerkamer heeft een klein houtkacheltje en met die strenge vorst steek ik die ook even aan voor het slapen zodat de ergste kou eraf is. Nu het even niet meer vriest is dat niet echt meer nodig, een dik dekbed volstaat.

Uiteindelijk moet het houtfornuisje terug naar de keuken en zal er in de woonkamer een tegelkachel komen die met zijn kont in de logeerkamer staat zo is de woonkamer gelijk verwarmd met die slaapkamer.
Het minikacheltje komt in de badkamer, daar komt de schoorsteen uit onder het dak in de rookkamer, dus als er gerookt moet worden kan dat mooi met het kleine kacheltje. Door het fornuis in de keuken te zetten zal de waterleiding ook niet zo snel bevriezen.

De dochter van de vorige bewoners had ook een goede oplossing: de waterleiding loopt door de aangrenzende varkensstal, door 2 of 3 varkens te nemen blijft het in de stal ook altijd boven nul en bevriest het water niet!  Geweldige oplossing ook, deze gaan we ook proberen komend jaar.

Vlak voor de kerst had ik 2 vrienden te logeren voor een week die ontzettend geholpen hebben met snoeien en met het maken van een omheining voor de honden. Het hek is bijna af alleen een klaphekje ontbreekt nog, dit kon niet gemaakt vanwege de vorst en de sneeuw maar die zal binnenkort wel afgemaakt worden.

Hier zijn al enkele foto;s van de ruimtes die klaar zijn, klaar dwz opgeruimd, uitgezocht en ingericht. In het voorjaar moet er nog wel gestuct en geschilderd worden.


Zo zag de voorraadkast er uit voor ik ging opruimen.


En zo zag het er uit na het opruimen.

Zo ben ik alle kamers en ruimtes afgegaan, alles ook zorgvuldig uitgezocht want er zaten nog een boel bruikbare spullen tussen, zo heb ik van alle antieke flessen 1 per soort bewaard en afgewassen en de rest naar de glasbak gebracht.  Het was wel een erg vieze klus dat opruimen, overal lag 15 jaar oud stof en na 5 minuten rommelen in de troep was ik pikzwart, inclusief de binnenkant van mijn neus, niet erg prettig.


Hier een deel van de verzamelde troep uit het huis, er stonden wel 6 electrische kachels, enorme bergen vuilnis kwamen uit het huis en zelfs de tuin lag vol afval en tonnen oud ijzer.
Links op de foto is het woonhuis, met de voordeur, Haaks erop de achterdeur met rechts ervan het raampje van de wc, verder achter de voordeur kom je in de keuken met rechts ervan een mini-badkamertje met een wastafel en een ligbad. Je kan er niet meer lopen doordat het bad er staat. Rechts naast het wc-raampje de deur naar 2 varkensstallen.  Niet op de foto: nog meer naar rechts een half open schuur, zoals wij in het andere huis de patio noemen.Troep en afval in de tuin, links achter een kapotte wc, daar lagen er wel 3 van in de tuin, dus telkens als er toch weer 1 kapot gevroren was gooiden de bewoners die gewoon de tuin in!Woonkamer met houtfornuisje. Er staat ook nog een elektrische kachel die ik nog even wilde laten staan voor nood. Nu gebruik ik hem als afwasrekje.   Rechts van de kachel is een deurtje dat naar de logeerkamer gaat. Vroeger zat daar de keuken en kon je dus makkelijk heen en weer naar de woonkamer. Precies in die ruimte ( de lemen muren zijn hier rond de 60cm dik, dus er is een soort "gangetje")  moet de tegelkachel komen. Voorkant in de woonkamer, achterkant in de logeerkamer.
Andere kant van de woonkamer. De blauwe deuren heb ik zelf geschilderd, alles was roodbruin.Logeerkamer, nu slaapkamer omdat in de grote slaapkamer nog een muur vervangen moet, het kiert er en het is er steenkoud. Dit gaat Sander in het voorjaar doen.Andere helft van de logeerkamer, met de nis en het deurtje naar de woonkamer, hier komt dus later de tegelkachel in te staan.Ondertussen ben ik bezig met de moestuin, nu even niet met de vorst en sneeuw maar binnenkort ga ik weer verder. Ik heb een stuk grond afgedekt met jute en kranten en karton. Op deze laag komt een laag van 15 cm gehakseld snoeiafval van de struiken en de bomen. Daarover gooi ik al het oude stro uit de patio, die ligt er namelijk helemaal mee vol. Als dit allemaal wat ingeklonken is gaat er een laag van 15cm aarde over en is de tuin klaar om te planten. Zo hoef ik niet te spitten en heb ik een gezonde ondergrond. Het enige lastige is dat de moestuin op een helling ligt en ik dus eigenlijk terrassen zou moeten maken. Ik denk dat ik die gedurende het seizoen en in de loop van de tijd ga maken, telkens alles een beetje meer levelen.

In de tuin staan overigens 4 perzikbomen, 2 grote appelbomen, 3 hazelaars en misschien nog wel meer, een geweldige aanvulling want juist deze hadden we nog niet.


4 opmerkingen:

 1. Eur. 5000 is geen geld. Waar ligt dit huis ongeveer?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee precies dat dachten wij ook.

  Het huis ligt 25km onder het Balaton.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoo wat een uitdaging! en evengoed een grote klus met zoveel achterstallig onderhoud, maar ja daar is de prijs ook naar en daar zit ook de uitdaging in natuurlijk, erg leuk, ik had je al gemist met je blogs, hoop dat je tijd hebt om te bloggen want erg leuk om te zien hoe het stapje voor stapje verdergaat! succes en ik wens je een geweldig mooi jaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeps, even weinig tijd gehad. En nu zie ik dat er al foto's staan! Leuk.

  Wat een bende zeg.Maar dat geeft wel veel voldoening als je opgeruimd hebt. Nog veel bruikbare spullen gevonden? Dat is een beetje als schat graven lijkt me!


  BeantwoordenVerwijderen