Totaal aantal pageviews

donderdag 17 april 2014

Brr het was steenkoud vandaag en afgelopen dagen. Vandaag werd het niet warmer dan 9 graden en het waaide en regende, het leek wel november!
Toch heb ik de hele dag nog buiten gewerkt, elke dag besteden we normaal gesproken ongeveer 4 uur aan klussen maar nu San in Nederland is doe ik  telkens  8  uur zodat het tenminste een beetje opschiet.
De moestuin moet af, of zodanig af dat ik er in kan zaaien en planten. Tot nog toe maakte ik telkens 1 bed klaar en zaaide daar wat maar nu moet echt alles wel ongeveer klaar zijn dus ik ben mij suf aan het hakken en harken en paardenbloemen aan het uitsteken etc.

We moeten al bijna 6 jaar van een enorme stapel tegeltjes af die we niet gebruiken. Ze staan iedere keer enorm in de weg en we hebben ze al meerdere keren versleept dus ik ben ze nu allemaal in de moestuin aan het verwerken, mochten we ooit nog tegeltjes nodig hebben dan kunnen we ze gewoon pakken.
Om de moestuin heb ik een rand gemaakt van ongeveer 50cm breed, de grens hiervan naar de moestuin bestaat uit in de grond gestoken tegeltjes. Naast de tegeltjes stort ik gehakseld snoeihout en zo heb ik een omrande moestuin met een hakselpad erlangs.  Het fijne hiervan is dat we lekker van ons snoeihout afkomen, er veel minder onkruid ingroeit, er minder slakken in de tuin komen (ze houden er niet van om over het droge haksel te gaan) en als het nattig is in de tuin krijg ik niet van die enorme moddervoeten.  Het ziet er ook nog best aardig uit alles bij elkaar.

In de kas had ik al van alles gezaaid en inmiddels ook al geoogst: radijzen, raapstelen en spinazie. Het laatste maaltje spinazie staat er nog in en daarna zal de hele kas voor de tomaten, pepers, paprika, aubergine en komkommer zijn.  De tomaten en pepers weigerden te groeien in de kas, ik denk dat de enorme temperatuursverschillen tussen dag en nacht een probleem zijn geweest. Overdag was het tegen de 30 graden in de kas en in de nacht tegen de 5 a 10, of dat het probleem echt was weet ik niet maar ik heb vorige week een paar tomatenplanten in de grond in de kas gezet om te kijken wat ze zouden gaan doen. Nou die groeien dus als gekken!  Terwijl de planten op de plankjes nog steeds stil staan en er steeds zieliger uit gaan zien. Een paar dagen geleden heb ik dus al mijn pepers en tomaten maar in de grond gezet in de hoop dat er nu groei komt, het was wel even een werkje want het ging om 200 planten.
Helaas ging meteen de volgende dag de temperatuur 12 graden  naar beneden en verdween de zon dus de temperatuur in de kas is sinds het verplanten nog niet boven de 10 a 11 graden uit geweest en dus groeien de planten nog steeds niet. Vanaf morgen is het weer gewoon 20 graden en komt er af en toe een zonnetje dus dan warmt de kas weer op. Ik ben benieuwd hoe alles er over 1 week uit ziet.

We hebben een nieuwe pup erbij, Kutya is naar een nieuw gezin omdat hij niet met de andere dieren overweg kon en Suba kan niet alleen het land bewaken. Ze slaapt overal doorheen namelijk. Dat hoort wel zo bij dit ras en daarom is er gewoonlijk altijd een 2e wel alerte hond bij die de komondor wakker maakt als ze moet waken. Wij hebben gekozen voor een Mudi, een oud zeldzaam typisch Hongaars ras speciaal bedoeld als waakhond en drijfhond voor de kudde. De Mudi heet Mudi, dat leek ons wel zo makkelijk en ze leert ontzettend snel. Ze weet nu met 12 weken al dat ze in de moestuin op de paden moet lopen en niet door de aarde. Niet dat ze dat telkens onthoudt nog als ze van de ene kant naar de andere kant wil want over de paden is erg omlopen en dwars door de tuin gaat veel sneller, maar als ik haar er aan herinner dan rent ze snel weer terug het pad op, geweldig beestje!  Het kost alleen ontzettend veel tijd en energie een pup te trainen, je bent er wel de hele dag  mee bezig.

Verder heb ik deze week omdat de paardenbloemen volop in bloei stonden paardenbloemhoning gemaakt.  Dit is eigenlijk stroop en geen honing maar het lijkt er ontzettend op en smaakt heerlijk, hier het recept:

Pluk 300 paardenbloemen op een schone plek zodat je ze niet hoeft te wassen.
Verwijder alle stelen en groene bloemblaadjes zodat je alleen de gele bloemetjes overhebt, je kan deze zo met je vingers uit de groene bloemkelk trekken.
Voeg ruim 1 liter water toe en breng aan de kook met 1 of 2 in plakken gesneden citroenen.
Laat nog een uur of 4 op een heel laag vuur zonder te koken trekken. Wij doen dat op een minder heet stuk van de houtkachel, maar je kan ook alles van het vuur halen en het gewoon een nacht laten staan.
Zeef de massa door een kaasdoek of koffiefilter met filterzakje.
Voeg een kilo suiker, rietsuiker of kandij toe en breng weer tot aan de kook, vuur weer laag en dan laten inkoken tot het donkerder verkleurd is en stroperig wordt, dit duurt wel even. Je kan op een koud schoteltje een paar druppels gieten om te kijken of het al zo dik is als je het wil hebben, in de hete pan is het uiteraard veel dunner dan als het afgekoeld is.
Giet in gesteriliseerde potjes, doe wat folie over de opening en schroef dicht en zet even op zijn kop, net als met jam maken.


Zo ziet het er uit nadat je de gele bloempjes uit de kelkjes hebt getrokken, lijkt erg veel werk maar met plukken in de tuin en voorbereiden was ik 3 kwartier bezig.


Het eindresultaat.

Bloeiende smeerwortel


Laatste maaltje spinazie in de kas, ervoor wat restanten van de raapsteeltjes


Mudi loopt de hele dag met mij mee en voor mijn voeten maar in de kas mag ze niet verder dan de deuropening anders stampt ze al mijn zaailingen plat. Ze doet dit ook braaf, meestal zit ze keurig in de koelkastlade te wachten tot ik klaar ben, ze zet geen poot in de kas meer gelukkig.


Alle zielige tomaten en peperplantjes in de grond van de kas, ze zijn zo klein dat je ze haast niet ziet, de peper rechts is ook flink aangegeten een paar weken geleden.


Deze tomaat had ik een week geleden in de grond gezet als proef, het verschil mag duidelijk zijn! Hij is duidelijk WEL gegroeid. De grondtemperatuur in de kas is natuurlijk veel constanter dan de luchttemperatuur op de plank, ik hoop dat mijn ander plantjes er over een week ook zo uit zien.De aubergine (hier de Tsakoniki)  heeft duidelijk minder moeite dan de tomaten en de pepers.


Ik had weken geleden groene asperges gezaaid en ik dacht dat ze niet opkwamen omdat het zaad niet goed was of omdat de kat er gegraven had, maar nu opeens komen ze allemaal wel op. Ze blijven nog even in de kas tot ze wat groter zijn en vooral tot ik een aspergebed gemaakt heb. Over een jaar of 2 kunnen we dan heel voorzichtig aan wat gaan oogsten.Lupinezaailingen, lupine mijn favoriete plant!  Al was het alleen al om het kinderboekje wat ik eens had waarin een meisje  alle lupines verkeerd om in de tuin zette, dus met de worteltjes naar boven. Ik heb geen idee meer welk boekje dit was. Nog even en ze kunnen in de bloementuin om de waterput gezet worden.


De loopeenden, 2 van de 4. Ze zijn geweldig! Ze zijn de hele dag bezig slakken te vangen in de tuin en kwetteren er gezellig op los. We hopen dit jaar dus minder vraat van slakken te hebben in de moestuin want vorig jaar was het echt een drama.   Iedere dag hebben we 2 eendeneieren, heerlijke eieren. Je moet ze alleen wel echt hard koken of hard bakken want eendeneieren zijn wat gevoeliger voor salmonella dan kippeneieren omdat ze grotere poriën hebben, maar alsnog is de kans niet echt erg groot dat ze besmet zijn.De knofloken gaan uitstekend, ze zien er beter uit dan vorig jaar rond deze tijd.Weer een nieuw projectje! :-)   Ik probeer te moestuinieren op haksel van hout en groen. Het idee is dat de onderkant van het haksel langzaamaan composteert en de grond steeds beter wordt. Je legt eerst karton op de tuin (tegen onkruid) en daarop in eerste instantie 10 tot 15cm gemengd haksel, blad, tak, en schors. Plantjes plant je door de  haksellaag in de aarde eronder, je schuift als het plantje groter is het haksel weer aan en je plant groeit gewoon als altijd. Het voordeel is dat de haksellaag isoleert dus de grond blijft langer warm als dat nodig is, er komt veel minder onkruid op, onkruid is er veel makkelijker uit te halen, de grond blijft altijd vochtig en je hoeft dus niet of nauwelijks te wateren, slakken blijven weg, de grond wordt steeds weer aangevuld met de juiste stoffen door compostering van het haksel. Je zou zelfs ieder jaar op dezelfde plek dezelfde gewassen kunnen kweken omdat de grond niet uitgeput raakt. Elk jaar hoog je de laag op met iets van 5cm nieuw haksel en mest. Ook een enorm voordeel is, en dat merk ik nu al, dat je gewoon over de tuin kan lopen. In mijn moestuin met aarde kan dat niet, je trapt meteen de grond vast tot een dikke koek waar nooit meer een zaailing doorheen komt als de zon er even op geschenen heeft. Ik moet telkens hakken met de hak om de grond weer los te krijgen en hier hoeft dat dus niet. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken, ik probeer het dit jaar uit op het bonenbed en een stukje van het aardappelveld.  ( dit alles naar het Back to Eden principe van Paul Gautschi) Hier de eerste boontjes, amethisbonen, die in het Back to Edenstukje staan. Het was afgelopen dagen iets te koud voor ze maar de meesten staan er gelukkig nog prima bij.1 van de moestuinen, nu helemaal omtegeld. Ik doe niet aan netjes en meten en recht, dus alles wordt gewoon zo neergelegd als het handig is dus scheef en  hobbelig. Het moet er niet te strak uit gaan zien.
Het eerste bed is leeg nog, er liggen alle uitgestoken paardenbloemen, 2e bed veldsla, spinazie, postelein en wat aardbeien. 3e bed wat overgebleven snijbiet van vorig jaar, daarachter het erwten en peulenrek met ook capucijners en tuinbonen. Achter het rek links een heleboel plantuien en meer naar achteren ben ik nog aan het klaarmaken.Er zit een kip te broeden in het nachthok, je ziet haar haast niet maar ze zit links in het onderste legnest. Ik weet niet op hoeveel eieren ze zit maar omdat ik elke dag de eieren weghaal kunnen het er nooit meer dan 3 of 4 geweest zijn. Ik heb er nog 5 bijgelegd van de andere kippen. Op 5 mei moeten de kuikens uitkomen.  Sommige  mensen zetten een broedende kip apart omdat het niet altijd goed gaat met de anderen en de kuikens maar wij laten het gewoon zo, we kijken wel hoe het gaat. Ze  hebben erg veel ruimte en hoe meer ruimte kippen hebben hoe minder problemen.  De jutte zak op het hok hang ik naar beneden zodat de anderen haar niet zien en ze rust heeft, hij was voor de foto even opgeklapt.


Met flits iets duidelijker.


Dagelijks verse eieren. We verkopen er 30 a 40 per week want het is de bedoeling dat de kippen hun eigen voer betalen. Zo hebben wij gratis eieren en gratis vlees. De eendeneieren eten we dan zelf op en ook de kippeneieren die over zijn, gaat prima zo tot nog toe.Het einde van een koude regendag in april

2 opmerkingen:

  1. Weer leuk om te lezen! En wat een werk heb je alweer gedaan. Leuke hond ook, ik neem de mijne wel eens mee, maar die luistert voor geen meter....die sjeest rond als een dolle en graaft gaten :) haha...dus soms een kluif mee, dan kan ik een half uurtje rustig werken....
    groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha ik zie het voor me, dan kom je niet aan werken toe nee. Ik heb het geluk dat het een pup is en ze vanaf klein dus dagelijks in tuin en kas komt, zo is het makkelijk aan te leren gelukkig. Onze grote hond snapt er ook niks van die gaat op de aardbeien slapen, dus die mag niet meer de moestuin in.

    BeantwoordenVerwijderen