Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 mei 2014

Storm

Na een paar weken heerlijk zomerweer met regelmatig in de avond of nacht een flinke bui is de tuin heel snel gegaan, het ziet er prachtig uit! Voor ons was het ook geweldig, de temperaturen waren ruim boven de 20 graden dus we waren  de hele dag buiten in de zon aan het werk met aan het einde van de dag een wijntje in de luie stoel in het zonnetje, superrelaxt.

Deze week verwachtten ze een korte koudegolf met het dieptepunt op donderdag (gisteren) waarna de temperatuur weer binnen enkele dagen zal oplopen tot over de 25 graden. Perfect moment om boodschappen te doen in de stad en een dagje schoonmaken en luieren in huis.
We hadden al zeker 2 maanden geen boodschappen gedaan dus woensdag was een mooi moment om de voorraadkasten wat aan te vullen. We hebben een hekel aan naar de stad gaan, allereerst moeten we eerst een half uur over een weg waar de Hongaren als gekken rijden, dan  naar een luxe supermarkt voor wat moeilijk verkrijgbare dingen en daarna naar de goedkope supermarkt voor de rest. Meestal ook naar de markt, en vaak nog naar bouwhandels, garage en of dierenarts. Deze keer moesten we naar al deze winkels en waren we 7 uur onderweg, wat een verschrikking! Thuis moet je dan alle boodschappen uit de auto halen en ordenen in de kasten, wat niet meevalt omdat er toch altijd net te veel boodschappen zijn en net te weinig kast.
Donderdag zou het nog kouder worden met veel wind en de hele dag regen, dus we besloten een luie dag te combineren met de schoonmaak van het huis. Lekker aan de computer een beetje internetten, afwasje doen, weer aan de computer, dan eens een stukje badkamer schoonmaken,  etc, zo zouden we de dag wel doorkomen, lekker muziekje erbij en de hele dag het houtfornuis aan voor de warmte, gezelligheid en warm schoonmaakwater.

Op donderdag was ik al wat eerder wakker en zag en hoorde ik dat het buiten echt wel heeeeeeel erg vies weer was, enorm veel regen en gierende wind, het leek wel storm!  Nog voor ik echt goed naar het weerbericht had gekeken viel de stroom uit en zat ik zonder licht en zonder internet, het was ook meteen pikdonker in huis want ik had de gordijnen dicht gelaten. Helaas werd het niet echt veel lichter toen ik ze opendeed.  Na anderhalf uur was Sander ook wakker en was er gelukkig ook weer stroom en na 2 uur zelfs  weer internet, dus we konden aan onze luie schoonmaakdag beginnen, dacht ik. Helaas viel al snel de stroom weer uit en die bleef weg tot ver na middernacht. Dussss, niks lui internetdagje, niks schoongemaakt, geen muziek gedraaid maar de hele dag op de bank met een zaklantaarn een boekje lezen, kaarsjes aan, acculampen aan en naar de wind luisteren.  Van het knijpen met onze ogen in het slechte licht en het lawaai van de storm buiten  en de warmte van de kachel vielen we de hele tijd in slaap op de bank, ik heb nog nooit zon luie dag meegemaakt.

Vandaag durfden we de honden weer uit te laten achter het bos, gisteren kon dat echt niet want dat was veel te gevaarlijk, en konden we pas goed zien wat de schade is. Het hele bos ligt vol grote afgewaaide populierentakken, het hooiland achter het bos ligt werkelijk helemaal bezaaid met takken en ook ligt daar een flinke wilg in het gras die afgeknapt is op 4 meter hoogte. Al het gras ligt plat dus maaien en hooien gaat voorlopig niet lukken, sowieso niet want eerst moet al het hout en de takkentroep opgeruimd.
In de tuin voor het bos zijn 2 flinke takken van de es gewaaid en precies op mijn bonenstaken in de moestuin terecht gekomen, de staken zijn uit de grond getrokken en hangen er een beetje bij. Ook is 1 zijkant van de kas flink ingescheurd en moet gerepareerd worden. De andere moestuin ligt bezaaid met takken waarvan ik de meesten al snel opgeraapt heb want ze lagen op mijn peperzaailingen die pas 10 cm hoog zijn. Alle uien liggen plat en ook een rij aardappels is omgewaaid. Bij de buurman is zijn hele kas aan flarden gewaaid dus we hebben eigenlijk nog geluk dat die van ons nog stond.
Morgen gaan we verder met puin ruimen want vandaag waaide het nog erg en was het ook behoorlijk koud nog, 13 graden met veel regen. Gelukkig mogen we ons weer verheugen op mooi weer, morgen nog fris en een bui, rond de 15 graden en dan 20, 23, 25, 29 graden, het loopt snel weer op naar volop zomer en dat blijft het dan de komende weken ook. Heerlijk!


De gescheurde kas


Takken op de bonenstaken


 Zelfs de kleine buigzame takjes aan de es zijn afgeknaptPopulierentakken


De moestuin begint zich langzaamaan te vullen.


Sla en aardbeien in de regengoten tegen de slakken. Het werkt goed, ik heb er nog geen slak in gezien.


In de andere moestuin komen de aardappels al goed op. Het hele veldje moet nog met haksel bestrooid worden ivm mijn back tot Edenprojektje. Nu na de storm is takken vinden voor haksel natuurlijk geen probleem, we zijn de komende dagen wel even zoet en dan is dit veldje mooi bedekt.


De tomaten gaan nu rap in de kas, sommigen bloeien al. Bij het stokje met het draadje staat Kiwano, hoornmeloen. Misschien ook wel een citroenkomkommer, ik zag het verschil niet zo goed.


Bloeiende kapucijnerDe eenden zijn altijd dolblij als ik de door mij gevangen slakken in een bakje naar ze toe gooi. Ze eten ze meteen allemaal op.


De 4e eend zit al weken te broeden in een hondenbench. Ze heeft een prachtig hoog nest gemaakt van hooi en dons. De groene takjes zijn er met de storm bij in gewaaid. Ze zit op 7 eieren en een kippenei die er door een kip bij gelegd is. Over 2 dagen zou er wat uit moeten komen. Het kippenkuiken moeten we weghalen als het uitkomt anders zal het verdrinken in de vijver als ma gaat zwemmen met haar kroost. We hebben ook een kip met kuikens en misschien kunnen we hem daar stiekem bij zetten als het donker is, anders moet het maar naar binnen onder de warmtelamp en als het wat steviger is bij onze ander kuikens. (die we zelf met de broedmachine uit gebroed hebben).  Het wordt een drukte van belang want inmiddels zit er weer een kip te broeden in het kippenhok. De vorige kip die broedde kreeg maar 2 kuikens waar 2 dames voor gingen zorgen, toen er 1 kuiken verdween is de kuikenloze moeder zelf maar gaan broeden.De nieuwe eendenvijver. Links van het wijnvat staat de bench met de broedende eend.


Vorige week met het mooie weer mochten de kuikens voor het eerst naar buiten in het zonnetje.De kruisbessen zijn pas hele kleine struikjes van een jaar oud maar dit jaar zitten ze al vol bessen.


 De allereerste appeltjes aan de boom. We plantten 2 jaar geleden 4 appelbomen en dit jaar beginnen ze enkele  appels te maken.


Spinazie in de tuin, we hebben daar al heel erg veel van gegeten.De Clematis van Merel bloeit al een paar weken.


Vorig jaar zaaide ik in een plantenbak 3-kleurig viooltje en dit jaar kwam hij terug in ALLE plantenbakken en in de voortuin, hij heeft zich geweldig uitgezaaid. Komende week ga ik een groot gedeelte van de bloemen oogsten en drogen voor de thee die ik ga maken met diverse soorten kruiden en bloemen.


Mudi en Suba


Mudi moet een goede kippenhoedster worden, ze moet er voor zorgen dat de kippen en ook de eenden op de juiste plekken in de tuin lopen en niet daar waar ze niet mogen, ze begint het inmiddels al aardig te leren. Tot slot een ritje met de lada:Op de laatste foto een heuvel met onderaan allemaal gekleurde bijenkasten.


1 opmerking:

  1. Prachtig weer om te lezen! Wat leuk al die jonge kuikens. En je moestuin ziet er goed uit ondanks de gevallen takken.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen