Totaal aantal pageviews

donderdag 13 maart 2014

Lente!

Net als in Nederland is het deze week prachtig weer. De lente lijkt begonnen en nu maar hopen dat de winter niet nog even stiekem terugkomt.


Onze mooiste haan ziet er stralend uit in de zon. Hij kan alleen af en toe wel wat agressief uit de hoek komen. Hij heeft een hekel aan mijn houten klompen en die draag ik best vaak in de tuin. Dus bij regelmaat vliegt hij opeens mijn enkels aan.  Voorlopig mag hij nog even blijven, we willen wat nakomelingen van hem.

 De dames genieten van de zon in het stoffige leem in de patio, er komen steeds meer kuilen waar ze lekker in badderen en de grond losmaken. Dit tot groot genoegen van poes Puli die telkens  de kuilen als wc gebruikt. Of de kippen nu echt lekker ruiken weet ik niet .


Deze haan hadden we met de 2 bovenstaande hennen vorige zomer uitgebroed in de broedmachine. Het is een geweldige haan!  Totaal niet agressief, heel erg zorgzaam voor zijn 5 hennen, maakt geen ruzie met de andere hanen en is ook nog eens prachtig om te zien. Hier de grappig gekruiste veren op zijn staart.
De krokusjes rond de waterput

Bosgeelster, uit het bos meegenomen vorige week, heb ik ook rond de waterput gezet.

De violen van vorig jaar beginnen voorzichtig met bloeien.

Maarts viooltje


Knoppen aan de perzik, hij kan elk moment gaan bloeien


Hondsdraf


Paarse dovenetel


Ook de brandnetel komt al aardig op dus binnenkort kunnen we lekker soep eten.

De moestuin begint ook op gang te komen, het hele groentegedeelte is nu met gaas omheind om de kippen weg te houden, want het zijn echt monsters. Ze hebben zeker 1000 m land met gras en groen tot hun beschikking maar ze willen alleen maar dat wat ze niet mogen. Vandaag was ik zaailingen aan het verspenen en kwamen ze met zijn allen om mij heen staan in de hoop een zaailing uit een potje te kunnen trekken. Ik moest er een stok bij pakken om ze weg te kunnen jagen.

Ondertussen hebben we ook een kas gebouwd, dwz een oude grote partytent bekleed met UV-bestendig folie. Het is geen prachtding om te zien  maar dit waren de materialen die we hadden dus we hoefden niets te kopen en het werkt geweldig!


Een beetje slechte foto maar het is de enige die ik heb op  het moment.

Van binnen ziet hij er zo uit, we hebben de rode lijnen aan de buitenkant wit geverfd dus daar zie je ze niet.

Aan het dakframe komen draden naar beneden om de tomaten op te binden en er gaan komkommers in groeien. Nu wordt de kas gebruikt voor vroege teelt en om planten voor te zaaien die later naar buiten mogen.
Nu staat er in de kas:
Bietjes, radijs, koolrabi, rode kool, witte bloemkool, paarse bloemkool, broccoli, spruitjes, pak choi, spinazie, andijvie, worteltjes, bos ui, zaaiui, prei en palmkool. Dan nog een paar druivenstekken en een bessenstek.
In mei moet dit er weer allemaal zo;n beetje uit zijn want dan gaan de tomaten, pepers, paprika, aubergine en komkommers erin.

Gisteren hebben we wat bomen gekapt in ons bos, er was een populier die erg scheef stond en we hebben planken nodig voor een uitbreiding van het kippenhok, dus die is omgegaan. ook een scheve wilg hebben we gekapt.  De komende weken gaan we nog even door want er staan veel bomen erg dicht op elkaar waardoor ze allemaal te weinig licht krijgen en steeds schever gaan staan.


Hier gaat de populier


En hier de wilg.


Na het kappen sorteren. Lange rechte stukken voor planken, brug en tuinbank,  korte stukken om te drogen een jaar en dan voor de kachel, korte dikke stokken (links tegen het kleine boompje) voor de leemoven, dan de resttakken op een stapel om gehakseld te worden. Met dit haksel maken we paden in en rond de moestuin.

Ondertussen zaai ik nog steeds door, de grote kachel is uit dus de bakjes staan nu in de vensterbank in het zonnetje.


In de rode beker rechts staan 20 soorten pompoen, meloen, courgette en komkommer te kiemen in plastic zakjes. Als ze ontkiemd zijn hoop ik dat ik nog voldoende potten en bakken heb om ze in te stoppen want het gaat rap met mijn voorraad bloempotjes.Dan tot slot onze nieuwe oude Lada die we gekocht hebben. Het is een oudje maar hij is altijd goed onderhouden en op een paar dingetjes na hoeven we er weinig meer aan te doen en kunnen we vanaf nu off the road!


5 opmerkingen:

 1. Hoi Piroska,

  Het ziet er allemaal weer goed uit.
  Maar het mooiste vind ik nog jullie " nieuwe karretje" wat een leuke auto zeg.

  Groetjes,
  Conny.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he? Gisteren heb ik er voor het eerst in gereden echt een superding!

   Verwijderen
 2. Wat een brilliant idee om een partytent als kas te gebruiken! Dat worden mooie tomaatjes komend seizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind het nog steeds geweldig wat jullie doen. Zijn er nog meer Nederlanders in de omgeving?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn er wel wat maar daar hebben we eigenlijk nauwelijks contact mee. Hier in het dorp zit een ouder echtpaar en zij komen regelmatig wat eieren kopen aan het hek :-)

  BeantwoordenVerwijderen