Totaal aantal pageviews

vrijdag 10 januari 2014

MIST

Oei, al meer dan een maand niets meer geschreven.. Niet dat het hier saai is momenteel, integendeel, maar echt heel heeeel spannend is het nu ook weer niet :-)

Hier mist hier al een maand of 2, vrijwel dagelijks hangt er in elk geval in de ochtend een grote witte mistdamp boven het land en vanaf een uur of 16 weer, met een beetje geluk is het tussendoor zwaarbewolkt, met een beetje pech hebben we tussendoor motregen.

Niet echt iets om vrolijk van te worden.

Het lijkt erop dat het juist precies in onze streek het ergst is, we zijn namelijk tussendoor een paar keer naar de stad geweest (Kaposvar) en dan vertrokken we in de mist, zagen in de stad een heerlijk zonnetje en terug halverwege hing er weer mist. BAH..

Ondertussen vervelen we ons niet, we slapen in de winter een stuk langer dan in de zomer, waar ik in de zomer om 5 a 6 uur al uit de veren was, ben ik nu soms pas om een uur of  9 op.  We kijken dan even door de gordijnen naar buiten en hangt er weer mist, hup dan gaan de gordijnen weer dicht en concentreren we ons op binnenwerkzaamheden als eten koken, walnoten pellen, wasje draaien, kachels stoken etc. Om 16 uur worden alle dieren buiten verzorgd, de eieren geraapt en daarna gaan we het eten afmaken en in de avond lekker achter de computer, de tijd vliegt alsnog!

Inmiddels is het zaaiseizoen ook alweer begonnen, ik ben eindeloos aan het puzzelen hoe de tuin wordt ingedeeld (ivm wisselteelt) en welke pepers en tomaten en pompoenen ik dit jaar wil gaan kweken. Helaas kan ik van mijn inmiddels 65 tomatenrassen er maar een stuk of 20 kwijt dus dat levert ook weer een paar avonden hersenbrekertjes op over welke rassen ik nu ECHT dit jaar wil kweken.

De pepers zijn inmiddels al gezaaid en een deel komt al op, nu 9 verschillende rassen, ook staan er al 2 soorten tabak in de vensterbank en enkele preizaden komen ook al boven.

Ik heb ook iets nieuws bedacht, nouja, niet zelf bedacht maar ergens gelezen: winterzaaien.

Het idee is als volgt, van de groente en bloemenrassen waarvan de ZADEN winterhard zijn, zaai je er wat in december/januari in plastic flessen. De zaaigrond maak je vochtig en je zet de flessen buiten in de tuin beschut neer, niet in de zon.   De zaden blijven in winterslaap en zodra de buitentemperatuur op de voor HEN juiste temperatuur is (dat is vaak iets sneller dan buiten omdat ze in flessen, dus mini-kasjes zitten) gaan de zaden ontkiemen en ontstaan er plantjes IN de flessen.  Zo hoef ik alleen af en toe te kijken in het voorjaar of er al iets op gekomen is en kan dit dan overplanten in een potje en later in de tuin.

Het voordeel hiervan is dat ik al een boel kan zaaien in december en januari en dus niet alles in de maanden maart/april hoeft, want dan heb je hier echt een dagtaak aan. Ook zijn de plantjes al meteen afgehard en zijn ze, naar de verhalen, sterker dan de binnen gezaaide planten. Ik ben erg benieuwd!  Er staan inmiddels een stuk of 30 flessen in de tuin te wachten op mooi weer!

Foto's van afgelopen periode heb ik momenteel niet, ik hou er niet van foto's te maken met slecht licht en in die mist ziet alles er niet echt leuk uit. Volgende week wordt er eindelijk winter verwacht met vorst en sneeuw dus dan ga ik weer met mijn camera op pad.4 opmerkingen:

 1. Leuke site, en wat een avontuur, ik ga je volgen...

  groetjes Annemiek http://fruittuin.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees met belangstelling jullie avonturen.
  Grtzzz
  Eefje 65 Van het moestuinforum

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil toch even laten weten dat ik je verhalen met veel plezier lees. Respect voor alles wat jullie doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie alle drie! :-) Leuk om te horen!

  BeantwoordenVerwijderen