Totaal aantal pageviews

dinsdag 28 januari 2014

Enkele fotoosZo zaai ik op het moment alles wat bij warmte wil ontkiemen, op de zelfgebouwde enorme stenen kachel. Achter de schoorsteenpijp is er een constante temperatuur van rond de 25 a 30 graden. In de bakjes  zit een laagje vermiculiet met daarin de zaadjes. Ik maak de boel vochtig en de deksel gaat er op. Vervolgens hoef ik  niets meer te doen tot de plantjes opkomen. In de bakjes zit: paprika, peper, aubergine, zoethoutplant en tabak. Het werkt ideaal, ik kan nog tot het plafond doorstapelen als ik wil :-)Na opkomst verhuizen de plantjes naar dit aquarium op mijn zaaitafel voor de vensterbank. het is hier heel erg licht en iets koeler dan op de kachel. In de bak zitten de warmteminners als peper, paprika en  basilicum. Er naast staan bakjes met prei en ui.Als de zon even schijnt loopt de temperatuur al snel op in het aquarium, en zo hoef ik niet bij te verwarmen. Op de achtergrond mijn eerste peper zaailingen.De ienieminie tabaksplantjes, nu slechts enkele mm hoog.


Ondertussen is het nu echt winter geworden, was het hier ruim een week geleden nog 17 graden, vannacht was het -17 graden, een verschil van 34 graden!  Het is ook gaan sneeuwen, een cm of 20 a 25 dus alles ziet er prachtig uit.
Nu moest er nog een vat met fruit afgestookt worden dus Sander is stoer gaan stoken terwijl het flink sneeuwde.


Het stookvat in de sneeuw.


De kippen kwamen schuilen in de Patio, ze snapten er niets van en vonden het geloof ik maar niets.


Alleen deze dame heeft stoer de hele middag door de sneeuwbuien gewandeld, ze liet zich er niet door uit het veld slaan.

Komende week worden er nog enkele dagen met sneeuw voorspeld en daarna loopt de temperatuur weer langzaam op.
Door de sneeuw en gladheid kunnen we ook het dorp niet uit, niet dat dat erg is we hebben altijd voor weken  eten in huis, maar het geeft toch een prettiger gevoel als we weg kunnen.

3 opmerkingen:

 1. Jeee wat een temperatuurverschil! en wat werkt dat goed die bakjes op de kachel, ik ga donderdag beginnen met de paprikas.

  groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh leuk! Je zaait ook met de kosmoskalender dus?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Piroska ,

  Ik heb alles op jullie blog al eens doorgelezen en het werkt echt inspirerend nu had ik je graag eens een mailtje gestuurd maar vind op jullie blog geen enkel mail adres terug zou het mogelijk zijn dit te mogen ontvangen van jullie op zelfvoorzienend096@gmail.com dank bij voorbaat groetjes stef

  BeantwoordenVerwijderen