Totaal aantal pageviews

dinsdag 5 november 2013

Zomer voorbij

Oei, zit ik even niet op te letten,  staat opeens mijn bezoekersteller al haast op de 10.000!  Snel wat schrijven dus want om nou zoveel mensen te moeten laten wachten :-)

Er lijkt een einde gekomen aan het mooie weer, de zomer is nu echt voorbij. Al enige dagen regent het pijpenstelen terwijl we vorige week nog lekker in onze korte broek in de tuinstoelen zaten, een gekke gewaarwording om opeens een paar dagen binnen te moeten zitten.  Behalve in juni toen het 2 weken regende zijn we de afgelopen 7 maanden continue buiten geweest.

In huis is het ook wel te merken dat we er niet veel kwamen, overal hangen spinnenwebben, zelfs tussen de pompoenen die op een plank opgeslagen liggen hangen de draden!  Ik heb er nog niets aan gedaan want ik ben al 10 dagen ziek, maar er moet een fikse schoonmaakbeurt in huis komen, en belangrijker dan dat, want hoe belangrijk is een spinnenwebvrij huis nu helemaal, er moet nog elektra komen in de woonkamer voordat de winter begint. De dagen zijn heel kort hier, het is een uur eerder donker dan in Nederland, nu al om half 5 is het buiten donker en raar genoeg, we konden in de stad helemaal geen kaarsen kopen!  Wel waxinelichtjes en van die graflampjes waar ze er hier echt enorm veel van hebben met Jezus of Maria erop, nix mis mee, maar die passen niet in onze 5 armige kaarsenkandelaar. Ik zoek nog even verder anders moet ik ze maar uit Nederland meenemen als ik daar weer ben. Ik ga er van uit dat we toch wel 5 maanden voornamelijk binnen zullen zitten dus de komende weken gaan we het een beetje gerieflijk maken.

Deze week komen er eerst gelukkig nog enkele mooie dagen dus dan wordt de moestuin winterklaar gemaakt. Een gedeelte is al klaar: restanten onkruid eruit en blad, hooi, compost en kippenmest erop. Enkele bedden heb ik afgedekt met wat resten van jutezakken zodat er geen onkruid onder groeit en de regen de grond niet dichtslaat.  2 van de 3 moestuinen moeten wat verbreed worden omdat we komend jaar heel erg veel tomaten en pepers willen gaan verbouwen en daar dus wat meer ruimte voor moet komen.

Ik heb bij Diana  flink wat zaad besteld en verwacht dat dat ergens volgende week gaat aankomen zodat ik lekker mijn hele zadenbox kan uitleggen en bekijken wat ik volgend jaar allemaal wil gaan telen. Dan nog een plan schrijven waar precies alles komt en hoeveel we nodig hebben.  Dit lijkt allemaal erg vroeg maar over 2 maanden moeten de paprika's en de pepers al voorgezaaid worden, eigenlijk loopt het moestuinseizoen het hele jaar door!

Als alle bladeren werkelijk van de bomen zijn gaan we de wilgen bij de beek knotten en zal ik weer een stuk " levend" hek om de moestuinen heen maken. Met de wilgentegen buig ik koepeltjes en vlecht er andere tenen tussen zodat de honden en de kippen tegen het voorjaar als ze gaan uitlopen uit de moestuin blijven, een leuk klusje voor de winter!  In de winter lopen de kippen gewoon onder de koepeltjes door maar dan is het niet zo'n probleem als ze in de bedden scharrelen, al hebben ze afgelopen weken wel alle blaadjes van de veldsla afgeknabbeld helaas. In het voorjaar gaat het hek groeien en groeit het een beetje dicht zodat de kippen een afscheiding zien en er niet doorheen gaan, zo kunnen de zaailingen rustig opkomen...

Binnenkort weer wat foto's als het weer droog is buiten, vandaag is Sander alleen maar heel snel naar de moestuin gerend om wat spruitjes te plukken want het is echt verschrikkelijk vies weer.

4 opmerkingen:

 1. Kaarsen kan je beslist in de Tesco kopen. Misschien ook wel bij de Lidl. Er zullen wel meer winkels zijn, maar geen idee in jullie omgeving, Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lidl, Obi en Praktiker hebben ze in elk geval niet, of alleen hele kleintjes, geen gewone. De Tesco komen we werkelijk nooit maar misschien toch de moeite dan om er te kijken, dankje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf maken?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stearine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja is ook een goed idee, vooral als we bijen hebben volgend jaar dan kunnen we bijenwas gebruiken.

  willie we zijn bij de Tesco geweest en daar hadden ze kaarsen in de verkoop PER STUK, hele kleine korte kaarsen voor 150 ft.. dus echt behoorlijk duur helaas..

  BeantwoordenVerwijderen