Totaal aantal pageviews

donderdag 17 oktober 2013

foto's

Tijd voor wat foto's


Hier dan eerst mijn grote trots!  Een aubergine van 2 kilo. Hij bleef maar groeien aan de plant en ik moest hem  helaas oogsten omdat ik 2 weken naar Nederland ging, anders was hij beslist nog een heel stuk doorgegroeid. Hoe dan ook, ik heb op het hele internet geen grotere kunnen vinden dus vooralsnog (tot iemand met een grotere/zwaardere aan komt zetten)  heb ik lekker de grootste aubergine ter wereld gekweekt :-)Zo zag hij er van binnen uit, nog helemaal vers en totaal niet sponzig. Ik heb er een lekkere porkolt van gemaakt.


De druiven, vlak voor de pluk


Oogst sorteren, rechts 3 soorten druiven, linker bak appels om te bewaren in de kelder, rechter bak appels om sap van te maken.Sap maken met de druivenpers. We persen door een kaasdoek of vitrage zodat het sap mooi helder blijft en meteen goed gefilterd is.


Het resultaat: appeldruivensap


Van de laatste lading bietjes hebben we appelbietensap gemaakt, heerlijk met een paar kleine teentjes knoflook erin voor een lekkere bite.Alle pompoenen zijn inmiddels geoogst en we eten ons suf aan pompoensoep. Omdat we een overdosis aan peterselie hebben snipperen we die te pas en te onpas over al ons eten.Helaas heeft het 2 weken geleden onverwacht opeens 6 graden gevroren, hierdoor zijn in 1 klap alle pepers, paprika, tomaat, aubergine en bonen bevroren. In 1 nacht was alles zwart. Ik dacht nog dat er wel wat vruchten te redden waren maar dat bleek achteraf niet zo te zijn, alles kon zo de composthoop op. Heel jammer want meteen de weken erna was het 20 graden en dan zou alles dus heel mooi afgerijpt kunnen zijn. Nu missen we dus tientallen kiloos tomaat en heel veel pepers.
Gisteren hebben we die maar op de boerenmarkt gekocht zodat we toch nog verse groente kunnen inmaken. In de winter koop je alleen maar oneetbare kastomaten.Al het hout is binnen en inmiddels gezaagd en gestapeld. We hebben hout uit de tuin, van de boer die ons landje achter pacht en wat gekocht hout. Ze zeggen dat het een verschrikkelijke winter gaat worden dus we zijn benieuwd en er klaar voor :-)


Afgelopen week vonden we na een heleboel regen in de nacht en daarna 3 warme zonnige dagen ontzettend veel parasolzwammen (dit is de tepelparasol). We hebben uren geplukt en ze liggen nu te drogen.
De rest van de wildplukoogst van die dag:  parasolzwammen, Russula's, Parelstuifzwammen, tamme kastanjes en een plukje tijm.De grote kippen gaan super, er zijn er nu 2 of 3 aan de leg, we wachten nog op de andere 3 maar tot nog toe hebben we elke dag al  wat verse eitjes!


Ze mogen elke dag door de tuin scharrelen nadat ze gelegd hebben. We zijn als de dood dat ze ergens in de tuin gaan leggen en dan is het iedere dag Pasen> zoeken waar de eieren liggen, met het risico dat we oude eieren tegenkomen. Als ze allemaal aan de leg zijn en hun legkast weten te vinden  mogen ze de hele dag naar buiten.Ook de kleine tokkies, inmiddels al aardig groot, mogen sinds kort de tuin in. De dieren laten hen nu met rust al probeerde Punci er hier nog 1 te vangen.


In de ochtend zitten de kleintjes graag op de slee, tot ze vrijgelaten worden.


Vorige week was hier een lieveheersbeestjes-plaag. Overal waar je keek zaten ze, en ook in je haar, ogen, oksels, wijn brrrr.. We noemen ze nu vieze-heersbeestjes, wat een ondingen en ze stinken en bijten ook nog!  Helaas eten de kippen ze niet op de verwende drollen! 

2 opmerkingen:

  1. Een hongaarse vriendin van ons had ook erg veel last van lieveheersbeestjes. Verschrikkelijk gewoon. Veel plezier met het verwerken van jullie oogst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dankje! Ja die beestjes komen 1x per jaar, ik heb geen idee wat ze komen doen .

    BeantwoordenVerwijderen