Totaal aantal pageviews

zaterdag 3 augustus 2013

Hitte

Het is al weken bloedheet hier. De temperatuur ligt ergens tussen de 33 en 42 graden en voorlopig ziet het er niet naar uit dat dit gaat veranderen. En hoewel ik uit principe de tuin nooit water geef (laat de planten maar lekker zelf water zoeken, daar worden ze sterk van)  waren we gisteren genoodzaakt de tuinslang erbij te pakken om onnodige sterfte te voorkomen.

Het gras is inmiddels geen gras meer, het is nu meer een geel tapijt met zo hier en daar nog een groene pluk, meestal juist onkruid dat nog groen is, geen gras. De klimbonen worden geel aan de plant, alle sla en bladgroente is gaan schieten en staat in bloei, best mooi hoor bloeiende sla en andijvie maar niet de bedoeling. De peultjes sterven af, de pompoen waar we inmiddels al meer dan 20 pompoenen van geoogst hebben hangt slap en vergeelt, de bloemen in bakken zijn dood want 2x per dag een gieter water is te weinig en vaker gaat niet lukken omdat we toch best een boel andere dingen te doen hebben.

Raar genoeg is de enige plant die er echt nog fris uitziet  onze aardappel, en dan niet het veldje dat we aangelegd hebben maar de aardappels die we in jute zakken hebben gepoot. Deze aardappel zou eigenlijk net als de bloemen in bakken regelmatig water moeten omdat hun wortels door de zakken niet in de grond naar water kunnen zoeken.  Tot nog toe heb ik er precies NUL keer aan gedacht ze te wateren en dat blijkt dus ook helemaal niet nodig, ze staan er fris en fruitig bij! Bizar.
Verder worden zelfs onze vlieren geel, normaal een onverwoestbaar onkruid maar deze langdurige droogte en hitte wordt hun ook nu te veel.

Veel fruitbomen in Hongarije zijn de droogte meer dan zat en laten om te overleven hun fruit voortijdig vallen Bij vrienden van ons kan je niet meer veilig in de tuin zitten want het regent premature peertjes. Bij anderen ligt de grond bezaaid met mini-appeltjes en ook onze perzik is begonnen met afwerpen van onrijpe vruchten.

Al met al, sproeien dus!  Nu is dat hier niet zo gemakkelijk, er moeten 3 stukken tuinslang aan elkaar gekoppeld worden en uitgerold naar achter in de tuin en dan de dompelpomp van de waterput aanzetten, en daar ligt dan het probleem dat ook de waterput iniddels vrijwel droog staat. Met horten en stoten komt er een bulk modderige drap omhoog die we dan zo snel mogelijk in de buurt van de bonen en de pepers proberen te krijgen, want zelfs de pepers en de paprikas doen niets anders dan overleven en hebben besloten dat een verschrompeld vruchtje van 4 cm wel genoeg is voor dit jaar. We hopen dat de boel nog een beetje te redden is anders wordt het de rest van het jaar tomaten, aubergines en aardappels eten. (de enigen die geen moeite hebben met het weer)

Door de vele afgevallen appels en peren waar je niet veel mee kan doen besloten we cider te gaan maken.
Eerst verzamelden we alles, legden het op de stoep om iets te rijpen om vervolgens de vruchten te persen.  Helaas was het narijpen op de stoep niet zon geweldig idee, op de dag dat de temperatuur boven de 40 graden kwam zijn alle appels verbrand, daar had ik werkelijk nog nooit van gehoord!

De volgende dag zijn we dus maar als een gek gaan persen. Eerst de appels gehalveerd met de hand, dan in de druivenhakselaar en vervolgens in de fruitpers. Prachtig sap leverde dit op!  Wel een tikkie zuur door de onrijpheid dus ik heb een pak suiker toegevoegd. Nu staat alles heerlijk te gisten en over 2 weken hoop ik al te kunnen bottelen.De hakselaar, rechts de zonverbrande appeltjes en peertjes

het hakselen

Persen van het sap. Nu in onze kleine pers, de grote moet een beetje opgeknapt en zal de volgende keer ingezet worden.

De kuikens gaan geweldig, ze hebben nu een grotere kooi en zijn supergrappig. Zoals het er nu uitziet zijn het 6 hennen en 2 hanen maar omdat dat best een rare verhouding is, je verwacht toch rond de fifty-fifty kan het zijn dat we ons vergissen. Helaas kunnen ze nog niet naar buiten vanwege de hitte maar zodra het onder de 30 graden is over een paar weken mogen ze in hun eigen mini-ren in de grote kippenren. Zo kunnen ze vast via het gaas aan de andere kippen wennen en toch lekker in de tuin wroeten.


Gisteren waren we 5 jaar geleden getrouwd en om dat te vieren en ook om een afscheidsavondje van onze visite te houden die hier 2 weken was heb ik Pörkölt gemaakt: de hele dag in de brandende zon vlees en uien staan snijden en bakken en daarna heerlijk op een houtvuurtje laten sudderen. Het resultaat was zeer goed!  Hier het recept, dit is voor een man of 10 a 12:

3 kilo mooi vlees, sukadelappen of hamlappen
4 flinke uien
5 tenen knoflook
paprikapoeder
gemalen marjoraan
1 flinke tomaat
6 pörköltbouillionblokjes (in Nederland niet verkrijgbaar, dan meer paprika en gewone boullionblokjes toevoegen)

Uien en knoflook snijden en fruiten in reuzel of boter, het moet echt een beetje bruin en zoet worden.
Uien uit de pan nemen en het vlees aanbraden, ondertussen de uienprut met een staafmixer pureren. (dit is niet nodig voor het recept maar het maakt een mooiere saus dus ik doe het wel)

Als het vlees aangebraden is de uitenprut toevoegen met een flinke eetlepel paprikapoeder, de bouillionblokjes, de tomaat en de majoraan, geen zout want het is door de bouillion zout genoeg.

Een goeie plens water over het vlees gooien zodat het netaan onderstaat en pruttelen maar. Het liefst moet het niet koken maar af en toe een blubje doen.

Regelmatig roeren en even proeven of er nog iets bij moet, gemalen komijn is ook lekker erdoor en grote bonen of bruine bonen zijn een lekkere toevoeging.

Voor varkensvlees reken ik op een uur of 3 sudderen en voor rundvlees een uur of 5, dit kan best korter maar hoe langer hoe lekkerder!

Opdienen met gekookte aardappels of pasta.
1 opmerking:

  1. goeie namiddag, vanuit frankrijk... Laat mij, mezelf even voorstellen ik ben myriam 57 en van vlaamse afkomst, mijn levensgezel is Theo en is van Noord Brabant ( Breda) samen zijn we een inmens grote dubbele en vervallen boerderij aan het opknappen in de Haute-Marne ( frankrijk) we zijn nu drie jaar bezig, en we hebben het grootste gedeelte van het kamperen achter de rug, we wonen nu provisorisch in het nieuwe gedeelte !! wij houden ook van de natuur ( die is hier ook nog enorm mooi) maar ook van onze moestuin, en uiteraard hoe kan het anders van lekker eten !! daarom hartelijk bedankt voor het recept van de pörkölt, dit recept zal zeker en vast goed in mijn slowcooker kunnen klaar gemaakt worden..... M.

    BeantwoordenVerwijderen