Totaal aantal pageviews

vrijdag 16 augustus 2013

De waterput

Onze waterput staat al een paar jaar grote delen van de zomer droog, en juist in de zomer wil je natuurlijk veel water hebben voor zwembadje, tuin en koude douche.

Gisteren kwamen vrienden van ons helpen de put uit te diepen, want hij was in de jaren behoorlijk dichtgeslibd.


Eerst werd de bovenkant van het vergane puthuisje gesloopt en een lange ladder getimmerd, daarna ging deze kleine man naar beneden.

Onderin de put graaft hij de blubber met een afgezaagde schep van de bodem en gooit het in een emmer.
Steen en steenkoud is het beneden dus we moesten hem met regelmaat weer even omhoog halen om hem op te laten warmen.


De emmers prut worden naar boven gehaald, uiterste concentratie is nodig tijdens het hele proces want als er maar iets naar beneden valt kan dat ernstige gevolgen hebben voor de man onderin de put, een klein steentje op zijn hoofd van zo'n hoogte kan een flinke wond opleveren.


De prut gaat in de kruiwagen.


het slijk wordt gestort achter het huis op ons terras-to-be.


Na enig graafwerk begint de put zich weer met water te vullen dus moest tussendoor regelmatig de dompelpomp aan om het water af te voeren. Vanwege het vele slijk en steentjes begaf onze dompelpomp het en nergens konden we er 1 lenen, dus wij, de dames,  zijn als een gek naar het volgende dorp gereden om daar de pomp uit de put van onze vrienden te trekken. Na een uurtje konden we weer verder gelukkig.


Om in de toekomst zulke problemen met de pomp te voorkomen hebben we een stucton met gaten erin geboord op de bodem laten zakken, verzwaard met een gewicht. Hierin zal de dompelpomp komen te hangen.


Het eindresultaat na anderhalve meter slik weghalen tot de onderste rand van het metselwerk. De waterstand is nog zeer laag na alle hittegolven en door gebrek aan regen, maar er is water!


We waren wat angstig om veel dierenlijkjes of erger nog in de put te vinden en we hoopten natuurlijk op een mooie schat, oude munten ofzo, maar nee niemand had de afgelopen honderden jaren de put als wensput of als afvalput gebruikt. Het enige wat we vonden was deze antieke haak, die vroeger diende om een gevallen emmer weer mee omhoog te halen.  Verder nog een kop van een hamer en een ouderwetse fitting voor een lamp. Alle vorige bewoners zijn door de jaren heen dus keurig met de put omgegaan!Geen opmerkingen:

Een reactie posten