Totaal aantal pageviews

maandag 12 augustus 2013

afkoeling

Er was ons een weersomslag beloofd afgelopen vrijdag met noodweer en regen, dus we waren goed voorbereid. Het liep op een grote teleurstelling uit:  de lucht werd donker, we zagen wel 3 heuse flitsen in de verte en... dat was het!  Geen druppel regen is er gekomen, dus de tuin blijft de dorre boel die hij was helaas.

Gelukkig is er wel enige afkoeling gekomen want de temperatuur ligt nu rond de 30 graden ipv de 40, dat is net genoeg afkoeling om weer buiten te kunnen werken.
De kuikens van inmiddels een maand oud mogen nu eindelijk naar buiten verhuisd dus we hebben ze onder de vlieren tegen de kippenren aangezet waar ze door de tralies en het gaas kunnen kennismaken met de kippen.  Nou daar wilden de kippen wel even hun hok voor uitstappen!  Met zijn allen kwamen ze kijken wat er nu weer zo piepte bij hun ren.
De kuikenbench met links de nieuwsgierige dames

De kuikens zijn vannacht voor het eerst buiten gebleven, ze kunnen zo aan de nachttemperatuur wennen die rond de 15 a 16 graden ligt en aan de geluiden van de boze buitenwereld.  Deze week komt er een rennetje binnen de kippenren en mogen ze voor het eerst (dor) gras onder hun pootjes voelen.  Zodra ze wat groter zijn en de grote kippen aan ze gewend zijn mogen ze los in de ren en het nachthok met de anderen.


De vlier staat vollop in de bes en omdat we geen tijd hebben alle vlier te verwerken op dit moment zijn we de bessen aan het drogen. Helaas is onze zonnedroger nog niet afgebouwd dus doen we het nu alternatief op een zinken plaat, dat gaat met deze temperaturen en de hele dag zon ook uitstekend.


Je krijgt dan deze grappige kleine rozijntjes die in de wintermaanden ook als geweldige vitamineboost aan de kippen gegeven kan worden. We hebben nu een liter of 10 staan en verzamelen zoveel mogelijk nog deze week, daarna is de vlier op zijn eind.
Van de rozijntjes kan je ook een heerlijke thee zetten die helpt als je grieperig bent en ook heb ik een recept om er wijn van te maken samen met bramen. Die laatsten moeten we nog plukken maar door het drogen van de vlierbesjes hebben we daar alle tijd voor.

De moestuin knapt een beetje op van het water wat we geven al lijken de spekbonen niet terug te komen, heel erg jammer!  Ik had dit ras speciaal uitgekozen omdat ze zo lekker blijven na invriezen maar alle opbrengst hebben we tot nog toe opgegeten en de rest wilden we invriezen, er IS geen rest meer gekomen dus dat wordt een spekboonloze winter deze winter.

Inmiddels hebben we wel al een kilo of 50 aan aardappels binnengehaald, gesorteerd op beschadigingen, (direct eten) krieltjes, en bewaaraardappels. Ze zijn prachtig!


Dan komt er dagelijks nog best wel aardig wat uit de tuin, genoeg om van te eten en om groentesauzen van te maken en te wecken, vandaag staat het maken van vele liters tomaten/courgette/aubergine/paprika prut op het programma. We sparen een weekje groente op en dan wordt het allemaal in 1 keer verwerkt.


De oogst van gisteren,, met links een schattig klein mislukt tomaatje, die heb ik maar opgegeten :-)

2 opmerkingen:

  1. Ja helaas is er bij ons ook geen drup regen gevallen. Sterkte met jullie moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer he? Nu viel er dinsdag wel een mm of 5 maar dat is nog net te weinig om de tuin weer fris te krijgen helaas. We wachten geduldig af..

    BeantwoordenVerwijderen