Totaal aantal pageviews

maandag 15 mei 2017

Slakkensla, superspinazie en peuterpeultjes

Het is echt bizar,  ik begon dit jaar veel later aan de moestuin vanwege de lang bevroren grond en nu, op dezelfde dag dat ik vorig jaar ook een blog schreef en foto's maakte is alles veel groter en veel verder dan vorig jaar. Aan het mooie weer kan het niet gelegen hebben want op wat mooie dagen in maart na is het niet zo geweldig geweest hier. Veel natte en ook koude dagen en een vrij laat voorjaar.  Toch staat de tuin al vol oogstbare kroppen sla, zijn er al enkele kilo's spinazie geoogst en verwerkt voor de winter en laten de eerste peultjes zich al aan de struikjes zien, geweldig!   Helaas groeit het onkruid minstends net zo hard en is het dagelijks vele uren emmers vol uit de tuin trekken en steken. De varkentjes zijn er gelukkig blij mee! En de kippen ook.
Door de lange vorstperiode in de winter zijn er nauwelijks slakken te vinden, ook zullen de eendjes goed meegeholpen hebben door alle eitjes op te eten.  Alleen in de sla zitten er een paar,  elk kropje is geperforeerd maar dat mag de pret niet drukken, elke dag een heerlijke salade op het bord met frisse radijsjes en rucola! Geweldig!

Mevrouw eend heeft 7 eendjes uitgebroed, ze zitten voor hun eigen veiligheid in een apart rennetje totdat ze wat gegroeid zijn en geen prooi meer zullen zijn voor kraai en kat. Ze doen het fantastisch!  Ook in de broedmachine liggen 19 bevruchte eitjes van de kippen, deze komen over een dag of 8 uit en sinds gister is er een hen broeds,  het wordt een drukke boel hier!  

De aardbeien laten nog even op zich wachten, ze staan volop in bloei en hier en daar is een trosje groene vruchten te zien. Ik ben wat ongeduldig want ik weet zeker dat er vele kilo's zullen komen en dat de meesten daarvan dit jaar eens niet in de mondjes van de slakken zullen komen maar in heerlijke limonades, ijs, en likeur.  Het is wel saai zonder slakken hoor, ik mis ze bijna haha, in eerdere jaren ving ik er duizenden na een regenbui en dit jaar heb ik er slechts 6 gezien. Gelukkig heb ik een ander beestje om op te jagen, ja het jagersinstinct blijft,  de aspergekever!  Dit kleine rottige rode kevertje vreet alle aspergeplanten kaal, dit jaar heb ik nauwelijks wat kunnen oogsten.  Dagelijks pluk ik er tientallen af die ik meteen vermorzel, ik hoop het zo onder controle te krijgen en volgend jaar een betere oogst te hebben.   De eerste coloradokever is ook al gespot, op een tomatenplantje, maar vreemd genoeg is het bij die ene gebleven, het aardappelveldje is nog kevervrij. Ik hoopte dat ook dit beestje door de lange winter niet massaal zou terugkeren dit jaar maar ik hoorde al van meerdere mensen in Hongarije dat hij al volop aanwezig is.  Goed in de gaten houden dus!  

De pompoenen, augurken, komkommers en courgettes willen niet, ik heb ze dit jaar al 3x gezaaid en ze weigeren op te komen.  Een gedeelte is verrot in het potje door de vele regen en een ander gedeelte is door de katjes uitgegraven en ondergepist in de platte bak,  de kittens denken dat dat een enorme kattenbak is en daar zijn de planten wat minder blij mee. Vandaag ga ik alles vol goede moed voor de 4e keer zaaien, het is gelukkig nog niet te laat.


De 7 kleine eendjes
Achter de kont van mama Muskuseend
De kippen leggen weer, alleen maathouden.....
Frambozenstekken en bessenstekken.
In de tuin gevonden tomatenplantjes, stokje erbij, even wachten tot ze groot genoeg zijn en dan gaan ze naar een vaste plek.
Bossen spinazie
 Bloeiende peultjes
Zaaibed van de bloemkool, rode kool en witte kool. 
Klein foutje:  Per ongeluk voederbietenzaad gekocht i.p.v. rode bietjes, ik heb ze uitgedund en laat ze groeien, ik ben benieuwd of de varkens er blij mee zijn aan het einde van het seizoen, ik heb een flinke zak zaad dus als het een succes is zaai ik volgend jaar een heel veldje voor ze.

5 opmerkingen:

 1. Jonge voederbieten zijn ook lekker hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh echt? Ga ik proberen dan, thanks!

   Verwijderen
  2. Ja, lekker zoet ook. Maar de varkens zijn er ook gek op. Dus eet ze niet allemaal op ;)

   Verwijderen
 2. Ik dacht eigenlijk dat je niet meer schreef. Ik had zo vaak gekeken of je een nieuw logje geschreven had, en telkens stond er niks. Dus had ik het maar opgegeven.
  En nu toevallig kom ik op mijn Moestuinblog en zie dat je weer blogt.
  Ik mag trouwens niks zeggen.Ik doe ook alleen wat aan mijn hobbyblog tegenwoordig.
  Eigenlijk zonde. Maar ja,er gaat zoveel tijd inzitten.

  Groetjes Thea♥

  Dus even terug gekeken. Ik moest wel ver terug! Jammer dat ik niet eerder keek!
  Dus nu heb ik alles heerlijk bij gelezen. En zal de komende tijd weer vaker kijken.
  Er is weer veel gebeurd bij jou!
  Je bent er maar druk mee.

  Wij hadden dit jaar ook late nachtvorst. De noten zijn grotendeels
  bevroren. Gelukkig hoeven wij er niet van te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Thea, ik heb al enige tijd een nieuwe pagina, hij is nog in de maak en bloggen daar is wat lastiger. Maar kijk even op www.piroskainpaprikaland.nl

  BeantwoordenVerwijderen