Totaal aantal pageviews

donderdag 27 oktober 2016

Inernet, update tuin en kittens.

Vanwege een verschrikkelijk slechte internet verbinding gedurende afgelopen  maand een zeer late update.

Het internet hier zit zo:
Er is een mannetje in het volgende dorp dat er voor gezorgd heeft dat hij via een zendmast "internet" naar ons dorp kan sturen, naar het hoogste punt waar op een dak van een huis een ontvanger/zender staat.  Ieder huis in het dorp dat internet wil heeft en ontvangertje op zijn dak en het hoogste huis stuurt het signaal door naar iedereen met een ontvangertje. Dit loopt best aardig zolang er geen hoge bomen of kerktorens in de weg staan, in mijn geval zijn die er gelukkig niet. Over het algemeen loopt het redelijk soepel, behalve dat het hele dorp hetzelfde IP-adres heeft is er meestal niet veel op aan te merken en kan je zelfs films downloaden, tv-kijken etc.  Net als de elektra wil het internet wel eens uitvallen als het onweert of hard regent, dat zijn we hier gewend.

Helaas bij vlagen werkt het systeem niet altijd even goed, bij vlagen valt het internet aan de lopende band uit en aangezien het internetmannetje ook een baan buiten de deur heeft tot 18.00 uur, moeten we allemaal wachten tot hij van zijn werk thuiskomt om de boel te fixen.  Dat is best rot als het internet al in de ochtend uitvalt kan ik je zeggen. Het mannetje bellen heeft geen zin want hij neemt toch zijn telefoon niet op.

Afgelopen maand zaten we dus helaas in zo'n "vlaag", het internet is 24 maal uitgevallen waarvan enkele keren zeker een hele dag.  Klagen helpt niet, hij kan er niks aan doen zegt hij en je krijgt hooguit na lang zeuren een korting van 500 ft op de maandprijs van 5000 ft, ongeacht de duur van de uitval.  Een andere internetaanbieder nemen kan niet want die is er simpelweg niet, het is het internetmannetje of geen internet.

De beste man maakt daar flink gebruik van de slimmerd.
Elke maand komt hij persoonlijk zijn geld ophalen, dat kan ergens zijn tussen de 24e en de 31e van de maand, altijd onaangekondigd, altijd op een andere dag en altijd op een ander tijdstip. Hij belt niet aan, oh nee, dan moet hij zijn auto uitkomen, nee, hij rijdt de straat in en toetert drie keer en dan word je geacht binnen twee minuten met flapperende biljetten voor zijn neus te staan, anders rijdt hij door en wordt je afgesloten. Je kan je wel voorstellen dat ik meerdere malen in onderbroek, pyjama of ochtendjas op blote voeten uitglijdend over de hondendrollen rennend naar het hek ben gegaan om het internetmannetje zijn welverdiende geld te overhandigen.
Twee maanden geleden kwam hij opeens al op de 20e van de maand, wat bleek, hij ging 2 weken op vakantie naar Zagreb en dacht lekker vroeg te kunnen cashen. Hij heeft lekker niks  gekregen en kon mij ook niet afsluiten omdat hij op vakantie was. :-)  Helaas viel tijdens zijn vakantie het internet 6 dagen uit en dat werd pas gerepareerd toen hij weer terug kwam. Gelukkig kreeg ik 500 ft korting, pfff.

Nou ja, tot zover het internetverhaal. Aan mijn blogje schrijven durfde ik niet omdat dat online gaat en met uitval elk uur wilde ik het risico niet lopen dat ik alles weer kwijt was.

Dan nu de kittens:
Met de drie gaat  het uitstekend!  Ze zullen nu rond de 12 weken zijn en groeien goed. Twee ervan zijn wat aan de kleine kant maar dankzij enkele donaties van lieve mensen heb ik nu het dure Royal Canin kittenvoer kunnen kopen en kunnen ze wat aansterken. Ook zijn ze alle drie nagekeken en ontwormd.  Dankjewel lieve mensen! Ik heb inmiddels een donatieknop rechtsboven waar ook de kittens in staan, want de gulle gevers konden alleen maar hooi of konijnenvoer of kippenvoer doneren en daar hebben de kittens natuurlijk niks aan :-) .

Voor het kleinste katje Poubelle ben ik nog op zoek naar een nieuw baasje. Het meisje laat een beetje over zich heen lopen door de andere vier katten hier in huis en mist daardoor weleens een deel van een maaltijd, ook is ze nog erg jong voor haar leeftijd en heeft veel aandacht en liefde nodig. Het de enige langhaar van de drie, ik denk grotendeels Siberische boskat. Als iemand haar een liefdevol huisje kan bieden dan graag!  (Al hoop ik stiekem weer van niet natuurlijk, want ze is zo lief.)

Poubelle, schildpadlanghaar zonder wit.

De kittens hebben mij als moeder aangenomen en ik heb geen seconde rust, ze rennen de hele dag achter mij aan, slapen op mijn schoot, in mijn nek en in mijn armen en gillen en krijsen achter de deur als ik een uurtje naar buiten ben, maar gezellig is het wel.

De tuin:
De moestuin is aan zijn eindje. Dit jaar viel de herfst heel vroeg in, al begin oktober dus er valt niet veel meer te oogsten. De tomaten kregen eerder al schimmel dus die heb ik er vorige maand al uitgetrokken, gelukkig wel nog een kast vol met tomatensaus voor komend jaar geoogst.
Momenteel staan de pepers nog na te rijpen, ook zijn er nog wat groene sperzieboontjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, palmkool, snijbiet, prei, wat kruiden, bietjes en een rijtje knolselderij. Het was een goed moestuinjaar, alles groeide geweldig goed en ik heb veel geoogst. Onder het bed staat een flinke kist aardappels, er liggen er ook nog op het land, de vriezers zitten vol groente en vlees, de weckpotten zitten vol en er valt dus ook nog het een en ander te oogsten. Ik ben tevreden en heb de hele winter genoeg te eten. :-)

De foto's:

 De drie katjes op schoot, onder Tetö, rechts Poubelle, links Blixa.

Zelf pasta maken van verse eitjes.

Gele herfstframboos, elke dag een klein handje oogst wat ik in de vriezer stop en binnenkort vermaak tot frambozenlikeur met de zelfgestookte palinka.

 Pepertjes, nu nog dagelijks te oogsten.

De tabak staat nog in de tuin, de onderste bladeren zijn geoogst en de rest mag nog blijven zitten tot hij uitgebloeid is zodat ik het zaad kan oogsten.

De palmkool mag de hele winter blijven staan voor af en toe een maaltje.

Stuk moestuin waar overal acacia opkomt, dat wordt flink uitgraven van de winter.  Op de achtergrond het begin van de bouw van de kas.     

Pepers rijgen in het zonnetje.

En hier hangen ze te drogen, een deel dan, de rest heb ik in stukjes gesneden en bij de houtkachel gedroogd.  Deze gaan deels in een glazen pot voor bij het eten koken en van een gedeelte heb ik pepper-oil gemaakt, die staat nog te trekken en is over enkele weken klaar.

Een gedeelte van de te groot gegroeide courgettes en pompoen wordt bewaard als wintervoedsel voor de eenden, kippen en in januari voor de nieuwe varkentjes.

Het buiten verwerken van de laatste aubergines.

De palinkaketel draait op volle toeren,  zeker 1000 liter stookwijn is al gestookt en er staan nog meerdere vaten te wachten.

Het begin van het nieuwe seizoen is er, met dank aan Rob de vrijwilliger van afgelopen weken. Dit stukje moestuin is schoongemaakt en gehakt en de knoflook is gepoot.

En nu het moestuinseizoen voorbij is begint hier in het bos het paddenstoelenseizoen, wat een feest!2 opmerkingen: