Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 juni 2016

Het lijkt de tropen wel!

Het lijkt hier de tropen wel!  Dagelijks temperaturen rond de 25 graden of iets meer en om de dag een fikse regen of onweersbui.   De tuin wil niks liever en alles schiet uit de grond.  Achja, het onkruid ook maar dat is minder belangrijk.

Er kan al aardig uit de tuin gegeten worden: andijvie, spinazie, snijbiet, sla, radijs en binnenkort erwten en kapucijners en koolrabi. De tomaten staan in bloei en zijn allemaal voorzien van een stok omdat ze al behoorlijk groot worden. De hele tuin staat bezaaid met uitgezaaide pompoen en courgette en ook de aardbeien geven dagelijks een maaltje.  Ik vries ze allemaal in om later te verwerken tot siroop of ijs.

De vlieren zijn inmiddels uitgebloeid en het is wachten op de bessen over een week of vier.

Ennn, de eerste palinka is gestookt!  Half mei waren de meikersen rijp en afgelopen week kon de daarvan gemaakte stookwijn al afgestookt worden tot palinka. Goed, het was maar een liter of 2 maar toch wel leuk van de eerste fruitoogst van dit jaar.

De eenden maken er een zooitje van, ze zitten al een maand samen te broeden en wisselen telkens van nest en ei.  Er is inmiddels , 3 dagen te vroeg, een kuiken uitgekomen ( van een kip dus) en prima opgevangen door de 2 dames. Ik zat te wachten tot de andere eieren ook uit zouden komen om dan de kuikens weg te halen en apart te zetten maar na 3 dagen hebben de eenden toch in de gaten gekregen dat het kuikentje geen eend was en hebben hem verstoten helaas. Andere kuikens zijn er nog niet uitgekomen dus nu woont meneer ( ik denk dat het een haan is)  in het terrarium in een oude bontkraag in het kippenhok naast een broedende kip. Zo heeft hij nog wat gezelschap en went hij vast aan  de kippen. Ik hoop voor hem dat er snel nog een kuiken uitkomt of meer, zodat hij niet meer alleen is.  Maarja als je ziet hoe een zooitje de eenden er van maken betwijfel ik of er nog een kuiken komt.
Het kuikentje is erg tevreden, hij schreeuwt alleen moord en brand als de avond invalt en hij weer in zijn bontkraagje toegedekt wil worden, dat lukt hem zelf niet dus dan ren ik maar naar de kippenren om hem even onder te stoppen :-)

Met het mooie weer komt ook de visite altijd, het maakt het hier druk maar ook erg gezellig. Het is weer tijd voor kampvuurtjes en gezellige kletsavonden, leuke intensieve weken waarna het werk rond het huis en in de tuin wel opeens een inhaalslag nodig heeft. Vooral met het tropenweer van de laatste tijd is het even schrikken als ik na een paar dagen weer in de moestuin kom, alles lijkt centimeters per dag te groeien!

De allerlaatste varkenspoten zijn afgelopen week verwerkt. 1 ligt in de droge pekel om over enige tijd gerookt en gedroogd te worden, de ander is uitgebeend, opgebonden en warm gaar gerookt tot een heerlijke ham.  Het drooghok hangt vol gerookte spek en droge ham, met de 2 laatste hammen er bij genoeg voor komend jaar.

De vriezer is verder vrijwel leeggegeten en gaat vanaf nu gevuld worden voor de winter, vandaag is de eerste groente er in gegaan:  2 zakken spinazie, het vriezer-vullen-voor-de-winter is van start gegaan!


Dagelijkse hoeveelheid eitjes van de kippen. De meesten worden verkocht en van de opbrengt wordt konijnenvoer gekocht.


De aardappels gaan als een speer dit jaar, veel beter dan vorig jaar maar deze meneer zorgt voor aardig wat overlast.  De coloradokever. Iedere ochtend moeten ze gevangen, elke plant gecontroleerd op eitjes en de laatste week op larfjes, die zijn het ergst want die kunnen in 1 nacht een hele plant kaalvreten.

De koolrabie, bijna te oogsten.

Sla, al tientallen kroppen geoogst.

Bloeiende aardappel, een paarszwarte Hongaarse soort.

De eerste "wildoogst" kamille hangt te drogen onder het afdak.

De rommel die de eendjes er van maken tijdens het broeden.

Ik ben vergeten boerenkool te zaaien maar gelukkig doet de palmkool het uitstekend, 10 stuks Toscaanse boerenkool dus.

De kapucijners

Overzicht moestuin.

Alle tomaten staan weer aan stokken, maar ik kwam 1 stok tekort, zo kan het ook :-)

Bonenrek voor spekboon en kousenband.

Bessen in overvloed!  Nog even wachten tot ze rijpen. Het zijn witte.

De eerste groente voor de winter ( vriezer)  Spinazie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten