Totaal aantal pageviews

donderdag 5 mei 2016

Lente

Heerlijk, het is al weken lente. De perzikbomen hebben al gebloeid, de kers heeft al kleine kersjes en de jaarlijkse sneeuwbui van rond dwarrelende appelbloesemblaadjes is ook al geweest.   Het is gek weer, eerst leek het wel zomer met temperaturen tegen de 25 graden en kort daarna kwam er een dag met een maximale temperatuur van 5.5 graden!

Ik heb de tomaten een maand eerder in de grond gezet om zo een voorsprong te hebben, ze gaan geweldig!  Helaas was er vorige week nog nachtvorst en moesten we de hele moestuin afdekken met bubbeltjesplastic, aardig gelukt, maar door de wind was er toch wat plastic opgewaaid en een deel van de tomaten bevroren. Erger nog, in de hele streek zijn alle walnootbomen bevroren. De walnoot is samen met de moerbei 1 van de laatste bomen die in blad komt en door de laatste vorst vorige week zijn alle walnootbladbeginselen en bloemen bevroren, heel treurig, alle bomen zien zwart.  Nu zullen de bomen zich nog wel herstellen maar op vruchten kunnen we dit jaar niet rekenen helaas. heel erg jammer want er zijn al 20 flessen notenlikeur besteld.

De moestuin gaat goed, van de oude varkenswei maak ik nu een moestuin in terrassen, het is een beetje werk om alles te levelen maar er komt een pracht van een moestuin voor terug. Tot nog toe is er nog niet veel om te zien, alleen de spinazie en de kapucijners zijn echt zichtbaar maar over een maandje moet het er allemaal heel anders uitzien.

Twee maanden geleden zijn na een storm de Indische loopeenden verdwenen uit de tuin, dat is al de zoveelste keer dat ik eigenlijk een beetje klaar ben met die loopeenden, helaas zijn ze wel echt nodig om de slakken uit de tuin te weren maar hier in Hongarije zijn ze slecht verkrijgbaar.  Een internetvriendin hoorde van het eendenleed hier en bood spontaan aan dat ik bij haar een koppeltje kon halen, helaas woont ze op een kleine 300 km bij mij vandaan en was van ophalen geen sprake ( ik heb immers geen auto meer)  Kort daarop bood een andere internetvriendin aan om mij te brengen en zo geschiedde, 12 april togen we met 3 vrouwen  richting het noorden naar Diane Hobbelen  ( http://hobbelenweb.com/ )  om de eenden op te halen.  We bleven een nacht over en de volgende dag zijn we weer terug naar het Zuiden gereden.

De eenden zijn zeer snel gewend en ontzettend tam, ze lopen elke ochtend van de stal waar ze in de nacht verblijven naar het achterland waar ze slakken vangen. Afgelopen week zijn beide dames broeds geworden en blijven in de stal, meneer eend is zo lief om hen terzijde te staan dus momenteel zijn er geen eenden meer op het land. Onder elke eend liggen slechts 5 eieren maar ik heb goede hoop op een beetje nageslacht.

Ondertussen zijn de hulptroepen ook gearriveerd en wordt deze week de achtergevel aangepakt en gesmeerd en de overstek afgetimmerd, het weer werkt niet heel erg mee maar met een week moet het er hier toch al heel erg anders uitzien.

Sla in de moestuin.
Werk aan achtergevel.
Kapucijners en erwten beginnen aardig te groeien tegen het klimrek.

De nieuwe terrassenmoestuinbedden in de voormalige varkenswei.

Bibi en Bibi aan het broeden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten