De broedende eend heeft uiteindelijk 3 kleintjes gekregen maar helaas zijn ze allemaal dood gegaan, 2 zijn er gepakt door de kraaien toen ze nog heel klein waren en de laatste die eigenlijk heel goed ging was eergisteren opeens verdwenen. Toch nog een roofvogel in de buurt geweest vrees ik. Je ziet het in de natuur ook altijd bij eendjes, ze beginnen met een sliert van 15 kleintjes en na nog geen week is de helft daar al van weg. Jammer maar helaas. Volgende keer maken we misschien een afgedekte kooi voor ze voor de eerste weken, hoewel we dat voor de moeder dan weer erg zielig vinden. Eenden kunnen er slecht tegen om opgesloten te zijn en dan zou ze daar een week of 6 in moeten met haar kleintjes, dus of het echt een heel goed idee is weet ik nog niet.
Afgelopen periode hadden we hier een flinke hittegolf met dagelijkse temperaturen van rond de 35 graden, niet zo heet als vorig jaar in juni maar toch lekker warm. Ik heb maar snel mijn babyzwembadje weer opgeblazen en neergezet want werken in de tuin overdag zat er niet in. In de ochtend tot 8 uur ging het net om wat te doen en dan pas weer in de vroege avond. Het was heerlijk om weer eens een flinke periode met zon te hebben maar ik ben wel blij dat het nu wat afkoelt. Alleen al dat gesleep met water elke dag voor plant en dier was een hels karwei, ik heb helaas ook enkele planten laten verdrogen die ik over het hoofd gezien had. Ik wacht nu nog op een stevige regenbui, die zou donderdag komen maar hoewel de lucht bijna zwart werd en er een windje opstak is er toch niets gevallen.
De kouseband, dit jaar voor het eerst gezaaid en meteen maar een halve fles omheen gezet want hoewel de eenden erg veel slakken eten en ik die ook nauwelijks meer vind, vinden de slakken nog steeds wel de planten. Van de pompoenplanten is nauwelijks meer wat over en ook al mijn bonen zijn opgevroten.
Elke morgen al een paar weken lang geeft deze plant rijpe aardbeien, een geweldig ding! Ik zou er graag meer van hebben maar helaas heeft hij tot nog toe nog geen uitlopers gemaakt.
De paarse bloemkool, een prachtige kleur heeft die. Jammergenoeg is hij door de hittegolf al snel open gaan staan en kon ik slechts een mini-bloemkooltje eten. Gelukkig komen er nog meer aan die hopelijk iets groter worden.
De rode pluksla, ook al zon mooie kleur. Hij gaat meestal maanden mee , je kan er van blijven plukken en het groeit gewoon weer aan. pas als hij gaat schieten (bloeien) is het een beetje afgelopen, al oogst ik meestal van bloeiende planten nog gewoon door.
De appeltjes gaan maar door, het beginnen nu echt al heuse appels te worden. Dit is geloof ik de summerred, dus een vrij vroege handappel.
Moedereend met haar laatste kleintje, hij was echt al behoorlijk groot aan het worden maar blijkbaar toch klein genoeg om gepakt te worden.
Het zwembad :-) Omdat de eenden er ook nogal verzot op bleken te zijn dek ik hem nu telkens af met een oude klamboe want als er 1 beest is dat binnen no-time zijn water kan bevuilen dan is het de eend wel. Zodra ze vers water hebben springen ze er in, en zit het meteen vol blubber en veren. Ook spoelen ze na het snebbelen in de tuin elke paar minuten hun snavel: schoon water erin, modderwater eruit. Mijn zwembad was na een paar uur al te smerig om in te gaan, dus helaas voor de beestjes deze oplossing.
Aangewaaide bruikbare planten vind ik een van de leukste dingen in de tuin. Hier in de buitenkeuken een paar planten dille die spontaan opgekomen zijn, niet gek want de Hongaren eten ontzettend veel dille dus een zaadje is zo geplant. Ook stonden er een paar andijviestruikjes in de buitenkeuken, iets bijzonderder want die laat je meestal niet in bloei raken, maar die zijn helaas door Sander vertrapt want die is iets minder bezig met de lol van gratis groente in de tuin :-(
Een schaal vol geurige rozenblaadjes waar ik badolie mee maak. Gewoon een paar weken wegzetten in een glazen potje met olijfolie in het zonnetje, regelmatig schudden en klaar. Olijfolie was niet helemaal een geweldige keus qua geur want die ruikt inmiddels haast sterker dan de roosjes, maar voor in bad is het wel weer erg lekker.
We hebben op zijn Hongaars een stel hangpotten met petunia;s opgehangen aan de druivenrekken, maar inmiddels zijn ze zo doorgegroeid dat je ze haast niet meer ziet. Binnenkort zal ik de druiven gaan snoeien en hoop ik dat ze weer wat zichtbaarder zijn.
De honden zoeken verkoeling naast en onder de auto.
Onze (letterlijke) puinberg achter de patio begint eindelijk vormen van een terras aan te nemen. Er is al gras ingezaaid dat her en der opkomt. Een gedeelte is platgewalst door de honden die gek op deze berg zijn en een ander gedeelte zaad is eruit gesnoept door de kippen maar het begin is er!
Weken geleden maaide Sander het achterland voor hooi, dat was al lastig te timen want iedere dag viel er wel regen en na de storm lag ook vrijwel alles plat maar uiteindelijk is het toch gemaaid. Toen was het wachten op een paar dagen droog weer wat ook maar niet kwam om het droog binnen te halen. Elke dag moest het wel gekeerd worden anders zou de onderkant gaan rotten en na een paar weken was het eindelijk (pas) droog dus ik heb het afgelopen week binnengehaald. Mudi was er erg blij mee voor haar is het een soort grote ballenbak waar ze de halve dag in ligt te spelen.
Gisteren heb ik het voor de 2e keer gemaaid en dan ziet het er zo uit.
Dit jaar gezaaide lupine, ik hoop dat hij blijft dan bloeit hij volgend jaar wat eerder omdat ik hem dan niet helemaal hoef op te kweken.
Mijn allereerste kleine pepertje, het zou een Pequin uit Mexico moeten zijn maar hij ziet er nog al vreemd uit met dat billengezichtje. Het kan een vervorming zijn van dit ene exemplaar maar normaal moeten ze toch echt klein glad en ei-vormig zijn, dus zoals de helft van deze peper eruit ziet, misschien een tweeling? Ik wacht af wat de rest van de pepertjes aan deze plant gaan doen.
Ijsbergsla in de bloembak, ik durf sla haast niet in de tuin te zetten ivm de slakken, nu staat deze een beetje vol dus ik ga hem uitdunnen en wat planten toch maar in de tuin doen. Mochten die toch opgegeten worden hebben we hier nog wat staan.
Papegaaienkruid, deze komt overal in de tuin op en is heerlijk om te roerbakken met knoflook.
1 van de weinige pompoenen die de slakken voor ons overgelaten hebben. Ik vond gelukkig nog her en der een zaailing in de tuin, oa in een tas met afval die aan een paal hing! Ik ben die helaas wel een beetje vergeten om te wateren maar misschien leven ze nog. In de tas zaten voornamelijk houtsnippers en aardappelschillen dus die houden wel wat vocht vast.
Tja, zo zag deze zorgvuldig opgekweekte peper er uit nadat ik hem in de grond gestopt heb, vrijwel helemaal gesloopt door slakken.
Vorig jaar verhuisde ik wat wilde look van de natuur naar de tuin, dit jaar bloeit hij daar! ik weet nog niet welke soort het is, hij lijkt het meest op slangenlook al is hij wat groter en stond hij op een droge plek terwijl slangenlook van natte plekken houdt. Misschien een Hongaarse variant.
Een stukje moestuin met de bloeiende mosterd. Als ze uitgebloeid zijn hang ik ze te drogen op zijn kop in een kussensloop, zo vallen de zaadjes daarin en kunnen we mosterd maken.
Dus jij hebt ook al zoveel last van slakken. Ik heb er nooit zoveel last van gehad als dit jaar. Zelfs in de kas zitten ze.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Thea
Doortjes Moestuin
Wat is het stil........ Gaat het nog.goed? Heb je het te druk?
BeantwoordenVerwijderenja sorry, erg druk met visite en ongelooflijk veel regen hier de hele zomer. Ik ga snel een update plaatsen.
BeantwoordenVerwijderen