Totaal aantal pageviews

woensdag 26 juni 2013

foto-update, de tuin en de oogst

Het was een hete en drukke week, vandaar dat ik er niet aan toe gekomen ben om te schrijven. Er waren vrienden uit Nederland in het dorp en de dochter van 11 kwam vrijwel dagelijks lekker in mijn zwembadje hangen en meer dan dat hebben we eigenlijk niet gedaan :-)

 Onze kersenboom geef dit jaar verschrikkelijk veel kersen (morellen, zure) zoveel dat de takken op de grond hangen en ik bang ben dat ze afbreken. Ik ben dus aan het plukken geslagen en had het plan opgevat er lekker compote en jam van te maken. Maar een vriend uit Hongarije verklaarde mij voor gek, deze kers schijnt toch echt 1 van de lekkerste palinka op te brengen, dus ik ben gezwicht, geen jam en compote maar palinka!  Dit betekent wel dat ik mij suf moet plukken 10 kilo morellen geeft 1 liter palinka en om nou te gaan stoken voor 1 litertje is natuurlijk ook de moeite niet. Ik streef er naar om 10 liter palinka te kunnen stoken dus dat wordt 100 kilo kersen plukken..ai. ik zit nu op 8 kilo, nog 92 te gaan!
De kersen vries ik tijdelijk in want ik kan dit plukken niet op  1 dag doen, er liggen nu dus allemaal zakjes van 1 kilo in de vriezer tot ik mijn 100 kilo bij elkaar heb, dan gaan ze het vat in. Ben benieuwd hoever ik kom :-)



De moestuin, of een stukje ervan. Ik heb er 2 aangelegd met bedden en verder een aardappelveldje en een pompoen/courgetteveldje. Dan nog achter op het land een piepklein maisveldje en bij het huis een kruidentuin.

Hier zie je links de uien, daarnaast wortels, dan een rij bietjes en snijbiet. Het volgende bed is ijsbergsla, rode pluksla, rucola (uitgelopen, ik ga het zaad winnen) andijvie,  dille  en radijs. Het dan volgende bed is van de kolen, daar staat koolraap, rode kool, witte kool en spruitkool.  Dan bij de palen het peulvruchtenbed met sugarsnaps, Franse haricots, spekbonen en een Italiaanse droogboon die ik kweek voor een wedstrijd> wie in oktober de hoogste opbrengst per plant heeft is winnaar :-)  Onder de bonenstaken heb ik in de schaduw wat bosaardbeitjes gezet, mooi opgegraven in het bos.


Bloeiende aubergine, onder de modder van de regen van afgelopen dagen.

 Stukje kersenboom



kleine zoete tv-paprika, maar bij gebrek aan tv eet ik hem als pc-paprika, achter de computer dus.


Meer pc-paprika's in de maak



De sugarsnap, peul moet nog even opbollen maar ik ben vaak te ongeduldig en pluk hem dan in platte versie..

Spruitkool gaat goed, heeft wat last van witte vlieg en andere beestjes maar dat is in de hele tuin zo. De sterksten blijven toch wel staan.


Palmkool, een soort Toscaanse boerenkool, je plukt telkens de onderste bladen af waardoor je op een gegeven moment een kale steel hebt met bovenaan bladeren, als een palmboom dus.
Op de achtergrond broccoli, maar die doet het hier niet zo goed.


Andijviebed in moestuin2. Krul en gewone. Een gedeelte is om vers te gebruiken en de rest gaat de vriezer in. Afgelopen week heb ik nieuwe gezaaid om over 2 maanden weer lekker vers te kunnen eten.


Voor winter rammenas en achter bietjes


een propje tomatenplanten


knolselderij/selderieknol



Rij zonnebloemen als kippenvoer voor de winter, links ervan wat wortelen, op de achtergrond de fietswiel-bonenstaken van moestuin1


Links bij de zwarte bakken moestuin 1, rechts moestuin 2, nu sta ben ik in de buurt van het aardappelveldje


regen dus weer slakken, hier op de piepjonge rabarber. Ik mag er nog niet van eten dit jaar, dat kan pas vanaf jaar 2 en zij wel!  grr


links aardappelveldje, rechts pompoen, links achter courgettes. Klein appelboompje en voor in autoband magnolia. Rechts kippenhuis en ren, links huisjes van buuv Ilona.


pompoenenkroes


pompoen, met een week of anders 2 oogstbaar, BELACHELIJK vroeg. Zou het dan toch komen door mijn kosmos-tuinieren?  (hierover later meer)


ronde courgette, heel erg lekker


gewone courgette. Ik oogst nu om de dag een stuk of 6 courgettes, kleine programmeerfout bij de opzet van de tuin :-)   Ik geef er nu veel weg, snij ze in stukken, blancheer ze en stop ze in de vriezer voor de winter of ik maak er koekjes van:

courgette raspen, een paar eieren erdoor, bloem erdoor, ui en knoflook, paprikapoeder, kaas en peper en zout. Een mooi deegje maken en bakken in olie in de pan. Deze koekjes zijn ook goed in te vriezen en erg lekker. Elke variatie is mogelijk natuurlijk. Volgende keer doe ik er nog lekker salie door.

Mooie sprinkhaan aan een pompoenblad



De kruidentuin met links bieslook, oregano/marjolein en tijm, in de potten bieslook en munt, rechts komkommerkruid (met de blauwe bloempjes) koriander, het hoge groen in bloei en peterselie, het lage groen. Verder staat er nog lavas/maggie maar die is nog niet zo hoog.  Het is een beetje rommelig omdat ik de (buiten-) keuken nog niet opgeruimd had, vandaar de afwas en in de emmer zit de slakkenvangst.  Ohja in het zinken bad zit rucola, snijbiet en rode pluksla


links de witte druiven met eronder munt en citroenmelisse, rechts de blauwe druiven. Deze week moeten ze weer een beetje bijgesnoeid. Onder de overkapte stoep hangt de knoflook te drogen. 



Deze update heeft precies 4,5 uur geduurd met het internet van hier. Ik had nog enkele fotoos maar die wilden niet meer. Volgende keer weer een tekstje zonder fotoos. En nu kersen plukken! 



maandag 17 juni 2013

moordenaar

Tja, lekker Nederlands, even over het weer klagen :-)

Het is hier echt hollen of stilstaan, alles in extremen. Hadden we eerst van half april tot eind mei een hittegolf en dan heb je dus echt het idee dat de zomer is begonnen, slaat het weer om en zakt de temperatuur opeens naar 13 graden met regen, wind en hagel.  Het was op een gegeven moment zo koud dat we maar weer de houtkachel aan hebben gestoken om het een beetje behaaglijk te krijgen.

Na 16 dagen regen bleek het hele achterland ondergelopen te zijn, en samen met de nattigheid kwamen de slakken, van die roodbruine zonder huisje. Veelvraten, met  zijn allen hadden ze het op  mijn moestuin voorzien.  Iedere ochtend ben ik op pad gegaan met een bakje om ze te vangen, 2 a 300 per ochtend en dan in de avond nog een keer. Grote delen van de moestuin zijn weggevreten door die monsters, vooral de zonnebloemen en de koolraap.  De aantallen liepen per dag op en ik zag ook mijn buurvrouw Ilona (doet ook alles biologisch, zonder antislakproducten enzo) wel 3x per dag met een emmertje haar moestuin afgaan. Dus dat deed ik dan ook maar, 3x per dag met een emmertje, best gezellig: hai buuv hoeveel heb jij er al? nou ik al zeker 500!  Nee! echt? wat erg he? ja verschrikkelijk.. nouja en verder komt mijn Hongaars niet, al vind ik dit al best wel wat...

Op een gegeven moment werd ik er moedeloos van, ik had op 1 dag meer dan 1100 slakken gevangen en steeds meer gewassen vertonen enorme vraatgaten. Ik wist niet meer wat ik moest doen.

En toen,  de dag  na die 1100 slakken bleek dus echt de halve tuin ondergelopen te zijn na de zoveelste hagel en regenbui, het leek wel een meer hier. De volgende dag ging ik slakken vangen, braaf met mijn emmertje de tuin in en hoe ik ook zocht en waar ik ook keek, ik vond er maar 3, ja DRIE...   ik weet niet hoe het zit maar mijn idee is dat de slakken verdronken zijn in de enorme hoeveelheid water, jeetje wat was ik blij en de buurvouw met mij..

Nu rijst natuurlijk de vraag, wat doe je met al die gevangen slakken?  Tja dierenliefhebber als ik ben zou ze het liefst vangen en dan elders weer loslaten, maarja waar?  Ik hou ook toch wel van de kippen dus ik dacht ik geef ze aan de kippen, dan zijn die ook weer blij, dan ben ik weliswaar niet lief voor de slakken maar wel voor de kippen dus toch een beetje een dierenvriend, ...dacht ik zo.

Goed die domme kippen wilden helemaal geen slakken, ze hadden er sowieso genoeg al in hun eigen ren en waren juist blij dat ze die allemaal op hadden en dan kwam ik weer aanzetten met mijn emmertje, JEK dachten ze, wij kunnen geen slak meer zien!.   Tja en daar sta je dan met je emmertje, dus omdat het nog koud was en de kachel aanstond heb ik de inhoud van de emmer maar in de kachel geleegd. Maarja toen kwam Sander: Nee wat flik je me nou, je gaat toch geen slakken levend verbranden?? Dierenbeul!

Ja lekker makkelijk gezegd, Sander vertrok de volgende dag naar Nederland en de slakkeninvasie liep hier toen nog door.  De emmer met de 1100 slakken erin heb ik uiteindelijk achter het kippenhok gezet en daar heb ik toen een halve kilo zout ingestrooid, arghhh verschrikkelijk, die beesten werden met zijn allen 1 emmer vol met vloeibaar snot, maarja wat moest ik anders? Ze aten mijn hele jaarvoorraad aan groente op.

Uiteindelijk heb ik de emmer omgekeerd op de komposthoop en inmiddels zitten we weer in een hittegolf met temperaturen van 35 graden en meer en het begint aardig te ruiken daar, naar rotte vis. Ik wist niet dat slakken naar rotte vis roken, nevermind.. Zo zie je maar weer dat de omstandigheden zomaar een moordenaar van iemand kunnen maken ..

woensdag 12 juni 2013

dag Anna

Even een paar daagjes niets..

Morgen is mijn lieve nichtje Anna jarig, de oudste dochter van mijn jongste broer, 15 jaar.

Ik kan er helaas niet bij zijn, ik zit in Hongarije en dat is net nu even iets te ver, erger is het dat Anna zelf er ook niet bij kan zijn, haar hartje begaf het in februari als gevolg van de griep die toen heerste.

dag hoor lieve meis! Je wordt heel erg gemist..

dag Anna

donderdag 6 juni 2013

De tokkies

Ik hou niet zo van kippen, ik lust niet eens kip, maar nu we er al 6 weken 8 hebben rondlopen  begint het toch wel leuk te worden.

De tokkies hebben een eigen huisje van 5m2 en een omheinde ren van een meter of 100. We namen ze mee uit Nederland als kuikens van een week of 6 in een grote rieten mand.
De eerste dagen stonden ze in de woonkamer in een grote kooi met een warmte lamp erboven maar na 2 dagen mochten ze hun huisje verkennen en verhuisden we voor de nachten de lamp daar ook naar toe. We zetten de hele draadkooi met de deur open in hun huis.

Ze moesten lang wennen, het duurde een behoorlijke tijd voor ze naar buiten durfden en dan nog maar tot de vlier 1 meter van hun hok om daar met zijn allen onder te gaan zitten. Zodra er iets in de tuin bewoog, renden ze al piepend weer terug hun huisje in.  Maar nu gaat het beter. Het zijn gewoontedieren heb ik gemerkt dus braaf iedere ochtend om klokslag 6 uur doe ik  hun deur open, ze rennen dan heel hard naar buiten naar hun "lekkers-voederplek" het stuk ren vlakbij het huis waar ze dagelijks hun lekkere hapjes krijgen buiten hun korrels om.   Je moet die smoeltjes eens zien als daar niets ligt!  Ze kijken dan net zo als mijn kinderen vroeger wel deden als ze hun schoentje gezet hadden voor sinterklaas en ik was vergeten er iets in te doen. WHAAAT we zijn overgeslagen!

Nu leg ik dus meestal op die plek wat etensresten van de vorige dag neer en gaan ze gretig met zijn achten in het gras pikken, ondertussen vul ik hun etensbakje bij het huisje met korrels en vul ik het water aan. Daarna loop ik terug naar het hekje om de ren te verlaten. Nu is het hekje precies naast de lekkers-voederplek en ELKE dag weer vliegen ze piepend, en nu inmiddels zelfs al wat schor tokkend op, HELP er komt iemand aan!

Dat rennen van de kippen ziet er overigens belachelijk uit, het zijn grote Brahma's en die hebben een soort "broek" aan, veren tot aan de poten met ook veren over de poten heen waardoor ze rare eendenflappers krijgen in plaats van scherpe kale kippenvoeten. Ze rennen dan ook zoals een hoogzwangere vrouw die de tram wil halen, waggel waggel, benen raar uit elkaar, geen gezicht.

Na het ontbijt gaan ze met zijn allen in een kringetje op de autoband zitten die om de perzikboom ligt om hem te beschermen tegen de grasmaaier. Hier gaan ze met hun natte sokken zitten wachten tot het gras droog is. Zodra dit het geval is gaan ze lekker scharrelen in hun tuin en als het te warm is hangen ze wat onder de vlier rond.  Als het gras niet droogt, zoals afgelopen 2 weken omdat het veel regende, schuifelen ze zwaar teleurgesteld richting vlier waar een zitstok in gemaakt is en een houten slee staat. Een gedeelte gaat op de houten slee zitten, een ander gedeelte op de zitstok en een enkeling gaat precies tussen de stammen van de vlier liggen, lekker beschut.

Om 18 uur krijgen ze altijd wat lekkers, soms ook tussendoor maar om 18 uur is de vaste tijd. Ik heb dit ingevoerd omdat ze als het moestuinseizoen op zijn eind komt los in de tuin mogen scharrelen, ze hebben dan 1000 meter of iets dergelijks ter beschikking en kunnen lekker scharrelen de rest van het jaar tot in maart of april de moestuin weer van start gaat, dan gaan ze weer de ren in.. Omdat ik merk dat kippen niet de allerslimste wezens zijn en  hun huisje middenin een afgesloten ren staat met een toegang ver van het huisje van slechts 80cm breed,  is de voerplek vlak naast dit hekje. Elke avond klokslag 6 uur staan ze hier te wachten op een handje noten, wat gemalen roggebrood of soms een bakje yoghurt.  Ik roep dan "TOKKIES" en dan beginnen ze echt te glunderen met zijn allen, ze kennen hun naam al heel goed!
Ik hoop dus op deze manier ze later als ze loslopen weer op tijd hun ren in te krijgen (hun hok vinden ze zelf wel als het donker wordt, dat is geen probleem)
Als ik dan bij het hek gekomen voorzichtig hun hapje eroverheen gooi stuiven ze weer al piepend en schor tokkend uit elkaar:  Help!  we worden bekogeld!  Iedere avond opnieuw, echt gewoontedieren.

Na hun hapje scharrelen ze nog wat en tegen half 9 als het donker is gaan ze op stok. Nee dat doen ze niet, ze laten de stok links liggen en slapen rechts in het hok, op precies die plek waar eerst hun draadkooi stond met de lamp erboven, lekker met zijn allen op elkaar gestapeld.

Ik hou nog steeds niet van kippen, maar grappig zijn ze wel.

 Wachten op droog gras op de autoband
 jummie, yoghurt!
 Alerte haan, zoals het hoort
 (roof-) vogelverschrikker op het dak van het kippenhok
 Hier dacht ik dat de haan ziek was, dat dacht de kip ernaast ook
 Hij  bleek slechts zijn rechteroksel te willen drogen na alle regen
Zo-ook zijn linker....

maandag 3 juni 2013

vlierbloesemwijn maken

zo dus:


bloemen, water, gist en suiker 4 dagen laten fermenteren



                                            bloemen eruit zeven


 

                                                wijn via zeef en kaasdoek in gistingvat
                             

                                                 waterslot erop, paar maanden gisten en bottelen maar!



Ik ben te lui voor tekst, of nou, het is maar wat je lui noemt. Vandaag heb ik 150 liter wijn klaargezet, 7 broden gebakken, de moestuin onderhouden, het huis geschilderd, de dieren verzorgd, 8 potten pizzasaus gemaakt en geweckt en nu ben ik moe...  morgen weer tekst.

spruitjes, inmiddels uitgeplant, achter koolrapen


 Pompoen, "Fictor"  kleine oranje
courgettes 3 stuks al aan de plant, ronde



waterkersprobeersel in koelkastgroentela, lukt aardig



blauwe zoete druif gaat al lekker