Totaal aantal pageviews

zaterdag 14 mei 2016

Het begint!

Jaaaaa!  Het begint nu echt in de tuin!

Het meeste werk zit er al op en al die tijd was daar nauwelijks wat van te zien, maar nu begint het eindelijk wat te worden. Het ontginnen en levelen van de varkenswei is bijna af, vrijwel alle zaailingen staan in de grond en ook vrijwel alles is gezaaid, nu is het een kwestie van bijhouden en oogsten.
Het is geweldig weer voor de tuin, om de dag een flinke berg regen, tussendoor een zonnetje en redelijk hoge temperaturen helemaal perfect voor de start van het groeiseizoen en heel wat anders dan vorig jaar toen er wekenlang geen regen viel en ik mijn aardappels niet IN de grond kreeg door de droogte en ze er toen maar OP gelegd heb, afgedekt met een laag stro wat weer een heerlijke broedplaats voor de slakken was. Ik heb nauwelijks oogst gehad maar gelukkig wel al mijn poters voor dit jaar kunnen pakken.  Nu zijn de aardappels heel blij, ze staan al behoorlijk boven de grond en zijn al 2x aangeaard, ik reken op een aardige oogst dit jaar.

De vlieren beginnen voorzichtig aan al te bloeien en dat betekent werk, veel werk. Er moeten zoveel mogelijk bloemen geplukt, gerist en op vat gezet worden om stookwijn voor Palinka te maken. Palinka is er nooit genoeg, iedereen die hier komt wil wel een flesje of meer mee naar huis nemen en de voorraad van vorig jaar was in december al op, reden om dit jaar het viervoudige te maken dus het wordt de komende weken bloemen plukken tot we er scheel van zien.

Ik merkte deze week dat de vorstschade zich helaas niet beperkt heeft tot de moerbei en de walnoot, ook de perzikbomen hebben alleen maar dode vruchtjes en de kwee heeft helemaal niks terwijl hij toch rijkelijk gebloeid heeft. De kersenboom lijkt er iets beter van af te zijn gekomen al zie ik daar ook veel kleine miezerige kersjes aanzitten waarvan ik mij afvraag of die nog gaan groeien. Het zal hier in Hongarije dus een zeer slecht fruitjaar zijn helaas.

De eendjes zitten nog te broeden!  Helaas doen ze dus niet waar ze voor aangenomen zijn: slakken vangen, maar ik ben wel erg blij dat ze voor nageslacht aan het zorgen zijn, Barberie-eend is erg lekker namelijk :-)     Omdat ze op maar heel weinig eieren zaten en de kippen pertinent weigeren broeds te worden heb ik gisteren wat kippeneieren onder ze geschoven en deze hebben ze geaccepteerd. Het was wel even rekenen want de eenden broeden 35 dagen en de kippen maar 21, de bedoeling is dat ze allemaal ongeveer tegelijk uitkomen en dat ik de pulletjes bij de eenden laat en de kuikens weghaal en zelf grootbreng. Kuikens en vijvers gaan niet zo goed samen namelijk, ik ben erg benieuwd of het gaat lukken.





Bibi en Bibi, nog steeds aan het broeden, ze zijn nu met zijn 2 op 1 nest gaan zitten, ik denk dat mevrouw rechts alle eieren gepikt heeft en mevrouw links er maar bijgekropen is. Nu onder elk ook wat kippeneieren.





Het kruidenbad met sla, koriander en peterselie.




Slangenlook bijna in bloei.




Munt, Marokkaanse, uitgegraven uit de oude tuin en gelukkig goed aangeslagen.




De druif bij de waterput, vorig jaar nauwelijks druifjes maar nu al aardig opweg met mini-trosjes.

Apios, indianenaardappel of aardnoot. Ik heb hem nog nooit gegeten maar als plant is hij alleen al prachtig met geweldige bloemen.





Haantje van vorig jaar, kruising bruine legkip x Brahma, als hij geen ruzie maakt met de Brahmahaan mag hij blijven, anders gaat hij de pan in.




Uien, links rood, rechts geel.




Ze komen er aan!  Alleen nog en kleurtje opdoen.




Groene asperges, dit jaar verplant dus nog niet zoveel oogst en ik moet bekennen dat ik ze ook telkens vergeet en dan ben ik weer te laat want dan zit er al blad aan.




Cadeautjes van  tuin, altijd erg leuk.  Vorig jaar heb ik enkele tomaten niet geoogst omdat er te veel slak van gegeten had, de restanten zijn op de grond gevallen en zie hier!  3 gratis tomatenplantjes, ik laat ze even groeien nog en zet ze dan op een andere plek. Zo heb ik ook 3 kroppen sla en vele andijvieplantjes uitgezaaid van vorig jaar.  En ohja, de hele moestuin is bezaaid met pompoenplanten omdat ik vorig jaar de varkens veel pompoen gegeven heb, helaas was dat een minder lekkere soort dus zullen ze dit jaar naar de kippen en eenden gaan.




Het 2e jaar van de rabarber, dus dit jaar voor het eerst voorzichtig een maaltje oogsten en vanaf volgend jaar volop.




Spinazie, volgende week het eerste maaltje!




De blije aardappels, rechts en achter langs het hek met de buren nog een hele strook.




Erwten en kapucijners beginnen al te bloeien, de erwten wit en de kapucijners paars. Over een paar weken kunnen de eersten geoogst worden.





Pepers en paprika, de enigen die niet zo blij zijn met het weer, die willen wat meer zon en minder regen maar ik ga er van uit dat ze binnenkort wel gaan groeien.




Rode en witte kolen. Rechts de blauwe labeltjes van de pepers en tomaten waar niks meer op staat, alle stift is eraf geregend. Ik zal dus moeten gokken welke soort ik oogst.




Sla en radijs.




Overzicht moestuin.




De kersen, ik hoop dat die zielepietjes ook nog wat worden maar ik vrees met grote vrezen.




De eerste vlierbloemen.





Tja, de perziken na de vorst.





Slakkenslachtoffer, dit wordt niks meer ben ik bang.











donderdag 5 mei 2016

Lente

Heerlijk, het is al weken lente. De perzikbomen hebben al gebloeid, de kers heeft al kleine kersjes en de jaarlijkse sneeuwbui van rond dwarrelende appelbloesemblaadjes is ook al geweest.   Het is gek weer, eerst leek het wel zomer met temperaturen tegen de 25 graden en kort daarna kwam er een dag met een maximale temperatuur van 5.5 graden!

Ik heb de tomaten een maand eerder in de grond gezet om zo een voorsprong te hebben, ze gaan geweldig!  Helaas was er vorige week nog nachtvorst en moesten we de hele moestuin afdekken met bubbeltjesplastic, aardig gelukt, maar door de wind was er toch wat plastic opgewaaid en een deel van de tomaten bevroren. Erger nog, in de hele streek zijn alle walnootbomen bevroren. De walnoot is samen met de moerbei 1 van de laatste bomen die in blad komt en door de laatste vorst vorige week zijn alle walnootbladbeginselen en bloemen bevroren, heel treurig, alle bomen zien zwart.  Nu zullen de bomen zich nog wel herstellen maar op vruchten kunnen we dit jaar niet rekenen helaas. heel erg jammer want er zijn al 20 flessen notenlikeur besteld.

De moestuin gaat goed, van de oude varkenswei maak ik nu een moestuin in terrassen, het is een beetje werk om alles te levelen maar er komt een pracht van een moestuin voor terug. Tot nog toe is er nog niet veel om te zien, alleen de spinazie en de kapucijners zijn echt zichtbaar maar over een maandje moet het er allemaal heel anders uitzien.

Twee maanden geleden zijn na een storm de Indische loopeenden verdwenen uit de tuin, dat is al de zoveelste keer dat ik eigenlijk een beetje klaar ben met die loopeenden, helaas zijn ze wel echt nodig om de slakken uit de tuin te weren maar hier in Hongarije zijn ze slecht verkrijgbaar.  Een internetvriendin hoorde van het eendenleed hier en bood spontaan aan dat ik bij haar een koppeltje kon halen, helaas woont ze op een kleine 300 km bij mij vandaan en was van ophalen geen sprake ( ik heb immers geen auto meer)  Kort daarop bood een andere internetvriendin aan om mij te brengen en zo geschiedde, 12 april togen we met 3 vrouwen  richting het noorden naar Diane Hobbelen  ( http://hobbelenweb.com/ )  om de eenden op te halen.  We bleven een nacht over en de volgende dag zijn we weer terug naar het Zuiden gereden.

De eenden zijn zeer snel gewend en ontzettend tam, ze lopen elke ochtend van de stal waar ze in de nacht verblijven naar het achterland waar ze slakken vangen. Afgelopen week zijn beide dames broeds geworden en blijven in de stal, meneer eend is zo lief om hen terzijde te staan dus momenteel zijn er geen eenden meer op het land. Onder elke eend liggen slechts 5 eieren maar ik heb goede hoop op een beetje nageslacht.

Ondertussen zijn de hulptroepen ook gearriveerd en wordt deze week de achtergevel aangepakt en gesmeerd en de overstek afgetimmerd, het weer werkt niet heel erg mee maar met een week moet het er hier toch al heel erg anders uitzien.





Sla in de moestuin.




Werk aan achtergevel.




Kapucijners en erwten beginnen aardig te groeien tegen het klimrek.





De nieuwe terrassenmoestuinbedden in de voormalige varkenswei.





Bibi en Bibi aan het broeden.